Accizele care ar fi trebuit sa scada ne vor bantui si in 2015. Ce aduce nou Bugetul in materie de salarii, pensii si taxe

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Vineri 02 Ianuarie 2015 08:29
Data publicarii: Marti 30 Decembrie 2014 18:30
Categorie: Financiar

In mai putin de 48 de ore, intra in vigoare bugetul pe 2015. Documentul prevede cresterea pensiilor si unele majorari de salarii. Dar si mentinerea accizei suplimentare pe carburanti si a celorlalte accize la nivelul din 2014, desi ar fi trebuit sa scada.

Pentru constructia de autostrazi, scoli sau spitale pe hartie apar peste 40 de miliarde de lei, insa multi bani ar trebui sa vina din fonduri europene, unde autoritatile n-au reusit niciodata sa atraga sumele pe care si le-au propus.

De la 1 ianuarie pensiile a peste 5 milioane de varstnici cresc cu 5%. Pensia medie se majoreaza cu 42 de lei. Salariile bugetarilor din sanatate vor creste cu 100 de lei. Iar in educatie lefurile se vor majora in doua transe de cate 5% in martie si in septembrie.

Salariul minim creste si el in doua etape. La 975 si 1050 de lei in ianuarie si iulie. Odata cu el cresc si amenzile rutiere.

Desi ar fi trebuit anulate, raman in vigoare cele doua impozite introduse anul trecut companiilor din sectorul energetic. Ramane si taxa pe stalp, insa va scadea de la 1,5 la 1%. Guvernul nu renunta nici la acciza suplimentara pe carburanti care a dus anul trecut la scumpirea benzinei si a motorinei , iar celelalte accize, pentru tigari, alcool si carburanti, desi ar fi trebuit sa scada, vor fi pastrate la nivelul din 2014.

Contributiile de asigurari sociale, TVA-ul si Cota Unica raman la acelasi nivel. Ministrul finantelor promite ca va incerca sa reduca TVA-ul in a doua jumatate a anului.

Pentru investitii au fost alocate peste 40 de miliarde de lei. Insa cea mai mare parte din aceasta suma ar trebui sa vina din fonduri europene, in conditiile in care anul acesta guvernul n-a apucat sa atraga nici jumatate din ce si-a propus. Autostrada Transilvania si Comarnic - Brasov nu apar pe lista de investitii. Si nimeni nu s-a incumetat sa spuna cati kilometri vor fi construiti anul viitor.

Bugetul pe anul viitor ia in calcul o crestere economica de 2,5%, o inflatie de 2,2% si un curs mediu de 4,2 lei pentru un euro.

Razboiul politic pe legea bugetului de stat ar putea avea efecte rele pentru Romania. Avertismentul ministrului Teodorovici
Razboiul politic pe legea bugetului de stat ar putea avea efecte rele pentru Romania. Avertismentul ministrului Teodorovici
VIDEO PROTVPLUS.RO
Criză în afacerile din România. Angajatorii nu mai au nici profit, nici salariați
Criză în firmele din România. De ce nu mai au patronii nici profit, nici salariați
CE amendează din nou Google, pentru încălcarea legislației UE în domeniul reclamelor
Teodorovici: „Vom modifica OUG 114. Taxa pe lăcomie ”se schimbă în „stimulent pentru hărnicie”
Exportăm tot mai multe produse fabricate în țară
Guvernul modifică programul ”Prima mașină”: ”Sprijinim cât mai mulţi români”
Cele mai ieftine și cele mai scumpe orașe din Europa
Insula Pacific, aer curat
Unde se respiră cel mai curat aer din lume. Locuitorii beau cea mai pură apă de ploaie
Analiştii şi BNR au avut dreptate: viaţa românilor s-a scumpit la începutul lui 2019
Control al Curţii de Conturi la ANAF. Fiscul avea lipsuri de 11,5 milioane de lei
Tinerii din diaspora, atrași cu 40.000 euro să revină în țară. Care sunt condițiile
Managerii care se plâng că nu găsesc personal, deși oferă salariu de 10.000 lei/lună
Teodorovici: Pentru fondurile de pensii e un business foarte profitabil. Nu pleacă nimeni din ţară