Accizele care ar fi trebuit sa scada ne vor bantui si in 2015. Ce aduce nou Bugetul in materie de salarii, pensii si taxe
In mai putin de 48 de ore, intra in vigoare bugetul pe 2015. Documentul prevede cresterea pensiilor si unele majorari de salarii. Dar si mentinerea accizei suplimentare pe carburanti si a celorlalte accize la nivelul din 2014, desi ar fi trebuit sa scada.
Pentru constructia de autostrazi, scoli sau spitale pe hartie apar peste 40 de miliarde de lei, insa multi bani ar trebui sa vina din fonduri europene, unde autoritatile n-au reusit niciodata sa atraga sumele pe care si le-au propus.
De la 1 ianuarie pensiile a peste 5 milioane de varstnici cresc cu 5%. Pensia medie se majoreaza cu 42 de lei. Salariile bugetarilor din sanatate vor creste cu 100 de lei. Iar in educatie lefurile se vor majora in doua transe de cate 5% in martie si in septembrie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Salariul minim creste si el in doua etape. La 975 si 1050 de lei in ianuarie si iulie. Odata cu el cresc si amenzile rutiere.
Desi ar fi trebuit anulate, raman in vigoare cele doua impozite introduse anul trecut companiilor din sectorul energetic. Ramane si taxa pe stalp, insa va scadea de la 1,5 la 1%. Guvernul nu renunta nici la acciza suplimentara pe carburanti care a dus anul trecut la scumpirea benzinei si a motorinei , iar celelalte accize, pentru tigari, alcool si carburanti, desi ar fi trebuit sa scada, vor fi pastrate la nivelul din 2014.
Contributiile de asigurari sociale, TVA-ul si Cota Unica raman la acelasi nivel. Ministrul finantelor promite ca va incerca sa reduca TVA-ul in a doua jumatate a anului.
Pentru investitii au fost alocate peste 40 de miliarde de lei. Insa cea mai mare parte din aceasta suma ar trebui sa vina din fonduri europene, in conditiile in care anul acesta guvernul n-a apucat sa atraga nici jumatate din ce si-a propus. Autostrada Transilvania si Comarnic - Brasov nu apar pe lista de investitii. Si nimeni nu s-a incumetat sa spuna cati kilometri vor fi construiti anul viitor.
Bugetul pe anul viitor ia in calcul o crestere economica de 2,5%, o inflatie de 2,2% si un curs mediu de 4,2 lei pentru un euro.