Decizia luata de tot mai multi fermieri din tara. Cheia succesului pentru "carnea" ajunsa celebra in Europa si Asia
Tot mai multi fermieri si-au dat seama ca intoarcerea la natura este cheia succesului in afaceri.
Asa ca nu-si mai cresc animalele inchise in tarcuri si cotete, ci le lasa sa zburde libere pe dealuri inverzite si, implicit, sa manance sanatos.
Calitatea carnii este alta, spun cei care au testat metoda, iar efectele se simt imediat. Acest fermier creste de mai bine de 10 ani porci. Cum se incalzeste vremea, ii lasa liberi prin mlastinile de langa Cluj, iar ei se hranesc numai cu ce gasesc in natura.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Procul de cotet e mai moale... Asta e ca un sportiv care se antreneaza in fiecare zi”, a explicat el.
Cu alte cuvinte, pe sanatate mizeaza si fermierul cand isi scoate porcii la mezat. Tocmai aceasta stategie de marketing, i-a si dus vestea in lume. Astfel, carnea de la porcii crescuti pe langa Cluj, a ajuns in toata Europa, dar si pe mese din India sau China.
La Gheorgheni, un alt fermier creste un soi de vaci frantuzesti. "Charleza este o rasa franceza de carne, una din cele mai productive la ora actuala."
Degeaba rasa-i buna, daca animalele nu se bucura de libertate si hrana naturala. "Frantuzoaicele" insa pasc iarba grasa cat e ziua de lunga, departe de grajdurile traditionale. "La orice animal libertatea conteaza foarte mult. Animalele nu sunt stresate mananca ce e natura. O buna parte a clientilor care cumpara de la mine cumpara pentru ca stiu ce manaca."
"Sanatatea lor se transmite si in sanatatea produsului pe care-l obtinem de la ele. Este acel gust pe care mereu ni-l dorim, gustul de acasa de la parinti sau de la bunici”, a explicat Calin Fargaciu, inginer zootehnist.
Ce-i drept, spun fermierii, animalele care pasc pe dealuri cresc mai greu. Insa calitatea produselor este net superioara, in conditiile in care investitiile sunt mai mici.