Doi tineri din Alba si Cluj au descoperit o reteta a succesului. Povestea lui Alin, care a pornit o afacere cu 5000 de euro
Cand esti tanar, ai nevoie de curaj, perseverenta si seriozitate pentru a incepe o afacere.
Asta spun doi tineri din Alba si Cluj, care au descoperit o reteta a succesului dupa ce au vazut cu ochii lor cum arata fabricile micilor inteprinzatori din Europa. Intorsi acasa, au reusit sa puna pe picioare afaceri care acum le aduc profit.
"Se aleg florile de salcam care sunt deschise, pentru ca astfel se confera un gust fin si parfumat siropului."
Alin are 27 de ani si a studiat in Franta. Acolo a invatat secretele unei afaceri de succes si s-a intors acasa cu visuri mari. Acum are o mica fabrica de dulceturi si siropuri in localitatea natala, Cetea, din judetul Alba: "M-au ajutat in a ma organiza sa stii cum sa dezvolti un spatiu de productie si apoi cum functioneaza o afacere de la un cap la celalalt."
In timpul studiilor a si lucrat in Franta si Elvetia si a invatat cum trebuie valorificate produsele. A pornit la drum cu 5000 de euro, bani pe care i-a castigat in strainatate.
Alin Petric, fermier: "Trebuie sa fii foarte persevent sa ai curaj sa urmareste ceea ce iti place si sa fii pregatit sa esuezi pana cand reusesti."
Desi a inceput afacerea in urma cu un an, este cunoscut in toata tara si are de gand sa ii cucereasca si pe straini cu delicatesele din tara noastra.
Client: "E foarte buna, dar nu pot sa imi dau seama. E o dulceata de sfecla rosie si mere si ghimbir."
Client: "A fost suficient sa gust doua trei lingurite din aceasta dulceata si am cumparat."
Si Ionut, in varsta de 26 de ani, s-a intorsc acasa, in Cluj, dupa aproape trei ani in care a lucrat in Anglia. Cu banii castigati peste hotare, a reusit sa puna pe picioare o patiserie chiar in centrul orasului. Dar profitul a aparut dupa cateva luni bune de munca.
Ionut Barz, antreprenor: "Acum pot sa vorbesc de o anumita cifra de afacere. Pot sa zic, o vanzare pe zi porneste de la 1.500 de lei pe zi."
Inca de la inceput, Ionut a stiut ce vrea si a mizat pe produse de patiserie traditionale: "Se poate daca vrei sa muncesti, daca vrei sa faci ceva in tara ta. Puteti sa aveti toti banii din lume, eu vreau acasa, vreau sa fac ceva in viata, in tara mea!"
Paula Budean, expert in educatie antreprenoriala: "Ceea ce le lipseste in principal atunci cand au sa spunem, bani, le lipsesc competentele antreprenoriale, apoi multi dintre ei se asteapta sa aiba profit chiar din primul an de activitate."
Sursa: Pro TV
Etichete: tineri, patiserie, afaceri, dulceata, sirop,
Dată publicare:
24-05-2015 07:47