Banca Națională scumpește din nou banii. Dobânda de politică monetară a fost majorată marți de la 3% la 3,75%.  

Este cea mai mare creștere, într-o singură şedinţă, de la criza economică din 2008 încoace și a patra de anul acesta. În același timp cresc și dobânzile pentru credite și ratele celor care s-au împrumutat. Prin această măsură BNR încearcă să țină sub control inflația.

După trei creșteri de câte jumătate de punct procentual, toate de la începutul acestui an BNR majorează acum dobânda cheie și mai mult cu 0,75%.

Adrian Codirlașu, analist economic, vicepreședinte CFA România: „O asemenea majorare nu s-a mai întamplat de la criza precendentă. Anticipează o rată ridicată de inflație. Inflația va continua să crească undeva până prin vară, urmând ca pe finalul anului să înceapă trendul de reducere. Iar acest trend să fie ceva mai accentuat anul viitor. Punctul maxim de inflație încă nu l-am atins”.

Dobânda de politică monetară a ajuns așadar la 3,75%, o valoare aproape dublă față de începutul anului când era 2%. Aceste creșteri consecutive au menirea de a ține prețurile în frâu, în contextul în care și inflația este din ce în ce mai mare.

BNR își propune astfel să echilibreze balanța: atunci când produsele și serviciile se scumpesc, banii își pierd din valoare. Dobânda este prețul banilor și când BNR crește dobânda cheie, banii devin mai scumpi, devine mai scump să ne împrumutăm. Astfel și consumul ar trebui să scadă, iar prețurile să se potolească.

Vor urma și alte majorări ale dobânzii cheie, spun analiștii. Iar cei care au credite cu dobândă variabilă vor plăti rate tot mai mari.

Robor la 3 luni, de exemplu, indicele în funcţie de care au fost calculate majoritatea creditelor în lei până în 2019, a ajuns la 5,21%, valoare care nu a mai fost atinsă din 2013.

Astfel, față de anul trecut, rata pentru un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani, de exemplu, a crescut cu aproximativ 600 de lei, adică peste 40%.

Ratele pentru creditele mai noi, calculate în funcție de noul indice IRCC, vor crește abia în vară. Refinanțarea ar putea fi astfel o eventuală soluție pentru cei care vor să își reducă ratele.