De ce a crescut interesul românilor pentru creditele în euro. Care sunt riscurile
Creditele în euro revin în atenția românilor care vor un împrumut în această perioadă, pentru că dobânzile sunt mai avantajoase.
Din primăvară până acum, interesul a tot crescut, potrivit Băncii Naționale, iar la finalul verii fuseseră încheiate contracte noi de credit în valoare de 13 milioane de euro. Specialiștii bancari atrag însă atenția că astfel de credite pot fi riscante, mai ales dacă nu avem venituri în euro.
Din primăvară și până acum, băncile au dat neașteptat de multe credite în euro. Practic, lună de lună, a fost o creștere continuă, până la aproape 13 milioane de euro, dacă vorbim de creditele pentru locuințe în luna august. Este un maxim din ultimii doi ani, dar acum un deceniu volumele erau de zeci de ori mai mari. În cazul celor de consum, interesul e mai scăzut.
Motivul pentru care creditele au devenit iar interesante, pentru unii români, spun specialiștii, este dobânda mult mai mică pentru împrumutul în euro față de cel în lei. Pentru moneda unică, e folosit indicele Euribor, iar pentru lei - Robor și, după 2019, IRCC. Dacă facem o comparație numai între ele, fără marja băncii, vedem că ROBOR la trei luni, de pildă, e sus de tot, la peste 8%. IRCC e jumătate din el, iar Euribor - la 1,5%.
Pe de altă parte, vedem și evoluția lor anul acesta, iar concluzia e una clară: toți cei trei indici, de care depinde dobânda plătită, au crescut rapid.
Regula de bază la creditele în euro
Cine ia acum un credit pentru casă în moneda europeană se poate aștepta la o dobândă de aproape 4%, pe când la lei ajunge la 6%. Numai că sunt riscuri în plus pentru cei care se împrumută, dacă nu sunt plătiți în această monedă.
Irina Chițu, director platformă financiară: „La un credit în euro, preluăm acest risc de curs valutar, dacă noi câștigăm în lei și creditul e în euro, trebuie să schimbăm în fiecare lună lei pe euro și nu se știe cu cât vom schimba. Ne asumăm un risc în plus, și această dobândă variabilă care a început să crească - dacă e un credit în euro e dependent de Euribor, și acesta crește susținut.”
În plus, creditele în euro nu sunt accesibile tuturor, iar gradul de îndatorare pentru împrumutul în euro este de cel mult 20%. Adică de două ori mai scăzut față de cel stabilit pentru creditele în lei.
Andrei Perianu, cofondator platformă financiară: „Nu sunt accesibile tuturor, ci mai ales celor care au un anumit standard de viaţă, venituri”
Cum inflația este în continuă creștere, bancherii spun că nu ar trebui să ne așteptăm la dobânzi mai mici în perioada următoare.
Florin Dănescu, Asociația Română a Băncilor: „IRCC-ul va ajunge ROBOR-ul din urmă. Există un ROBOR care e mai ridicat astăzi și care are un preț mai mare, dar care se aplică unui număr mai mic de debitori.”
Odată cu explozia indicelui ROBOR, pe fondul inflației, tot mai mulți români au trecut la indicele IRCC. Acum mai sunt aproximativ 400.000 de români dintr-un total de 2 milioane de împrumutați, care mai au credite raportate la ROBOR, potrivit Asociației Băncilor.