Cum poți evita falimentul într-o afacere de nișă. Sfaturile specialiștilor

24-05-2019 20:07

Să te lansezi într-o afacere, fără un studiu temeinic în prealabil, poate să echivaleze cu falimentul. O ştiu cel mai bine acei romani întreprinzători care au mizat totul, de exemplu, pe ferme de struţi.

Aceştia nu s-au asigurat că au cui să îşi vândă producţia, iar acum, au ieşit din joc.

În urmă cu 10 ani, numai în Timiş erau 20 de ferme de struţi. Acum, au dispărut toate. .

Ioan Bratu, fermier: "Restaurantele nu au cumpărat carnea, pentru că nu au existat abatoare specializate. Iar ouăle am vândut doar cojile, scoteam albuşul şi gălbenuşul din ele şi le trimiteam în Moldova, la pictat şi se vindeau pictate"

Ioan Bratu, fermier: "Am greşit pentru că nu am fost informat de la început unde aş avea desfacere."

Cele câteva firme care se ocupă de aşa ceva au contracte în Germania sau Elveţia. Preţul pentru un kilogram de carne de struţ ajunge la 100 de lei.

O altă afacere aparent promiţătoare privea culturile de paulownia. Lângă Deța, tot în Timiş, există o plantaţie de 18 hectare, care acum ar fi trebuit să fie la maturitate. Numai că e plină de buruieni şi lemnul e prea subţire.

Florian Fărcaş, reprezentant plantaţie: "Noi am tuns crengile până la o înălţime de 2 metri ceea ce este poate greşit, tăind aşa mult crengile nu asimilează aşa mult ce trebuie şi nu se produce fotosinteză corespunzător."

Şi în Bihor, acest investitor a muncit pe brânci degeaba.

Cristian Nemeș: "I-am plantat de mici, în teren, i-am udat. La-nceput or crescut, în primul an, extraordinar de frumos. Dar, după aia, iepuri, animalele sălbatice i-o ros, s-or uscat. Deci a fost atunci, în vremea aceea, un val .. Un bum din ăla că, toată lumea, că wow!! Dar, din păcate ... Nu-i chiar aşa."

Octavian Dan, consultant agricol: "Afacerile de nişă, în sectorul agricol, sunt afaceri riscante, pentru că lipsesc elementele esenţiale ale unei analize corecte. Spre exemplu, tipul de sol în care aceste plante se comportă cel mai bine, spre exemplu clima cea mai potrivită. De asemenea, avem riscuri foarte mari în ceea ce priveşte finalitatea investiţiei."

Specialiştii vă sfătuiesc că înainte să vă lansaţi într-o afacere să cereţi sfatul unui consultant şi, foarte important, să vă asiguraţi că veţi avea piaţa de desfacere.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO