Tornadă pe un câmp din Ialomița. Explicațiile ANM și reacția martorilor

Dată publicare: 24-05-2019 19:36
Dată actualizare: 24-05-2019 19:36


În toată ţara, furtunile s-au iscat din senin. Doar vineri după-amiaza, meteorologii au emis cel puţin 10 avertizări de vreme severă în estul şi sud-estul României.

În judeţul Ialomiţa, de exemplu, s-a format o nouă tornadă, care a creat panică. Meteorologii au confirmat că fuiorul filmat de martori a atins solul şi a ridicat tot praful.

Tornada s-a format pe un câmp din localitatea Scânteia, în judeţul Ialomiţa. Martorii susţin că cerul s-a întunecat brusc, a început să plouă cu piatră după care a apărut fuiorul.

Oamenii s-au temut că vor rămâne fără acoperişuri şi au cerut preventiv ajutorul pompierilor.

Meda Andrei, meteorolog de serviciu: „Norul care a determinat tornada din judeţul Ialomiţa a fost de tip cumululimbus până la 9 km. Baza norului a fost destul de joasă şi din cauza mişcării de forfecare a vântului la acel nivel a apărut o mişcare de rotaţie care ulterior pentru scurt timp a format un fuior care a determinat spulberarea prafului din zonă."

Specialiștii confirmă că tornadă de vineri a fost mult mai slabă şi de mai scurtă durată decât cea de la sfârşitul lunii trecute din Călăraşi. Atunci cel puţin 10 case au fost afectate de forţa curenţilor.

Peste tot în ţară a plouat cu avetizări nowcasting, de cod galben şi portocaliu de vijelie. În judeţul Galaţi, o furtună cu grindină a distrus mai multe culturi.

Şi în Tulcea gheaţa a acoperit curţile oamenilor.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!   

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO