Creștere economică peste așteptări în România, printre cele mai mari din UE. „Este momentul bun dinaintea unei furtuni”
România a avut o creștere economică peste așteptări în primul trimestru, cu 6,5 procente peste nivelul de anul trecut, printre cele mai mari din Uniunea Europeană.
O explicație ar fi consumul în creștere. Românii au cumpărat mai mult și mai scump, unii chiar și-au făcut stocuri, de teamă că prețurile vor crește și mai mult. „Este momentul bun dinaintea unei furtuni”, spun însă specialiștii, care avertizează că economia va încetini în lunile următoare.
În primele trei luni ale anului, produsul intern brut a crescut cu 6,5% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 5,2% față de trimestrul anterior, după o stagnare, la finalul anului trecut. Creșterea economică se explică prin consumul în creștere.
Dragoș Cabat, analist economic: „Oamenii au cumpărat mai mult și mai scump, gândindu-se că acum cumpără mai ieftin decât va fi peste încă o lună sau două-trei luni. Este momentul bun dinaintea unei furtuni care va veni. Oamenii încep să simtă realmente că nu mai au bani, atunci își ajustează și consumul și probabil că în următoarele trimestre vom vedea o scădere destul de abruptă a PIB.”
Momentan, creșterea economică din primul trimestru a României față de trimestrul anterior este și cea mai mare din Uniune. Media europeană este de 0,4%. Pe de altă parte, și Comisia Europeană estimează că economia României va încetini până la 2,6%, deci mult mai puțin decât estimarea initițială, de peste patru procente. Creșterile de prețuri vor diminua veniturile, iar lanțurile de aprovizionare și investițiile vor fi afectate din cauza războiului din Ucraina, spun specialiștii europeni. Dacă inflația va scădea anul viitor, așa cum estimează și BNR, creșterea economică va fi mai accelerată.
Până atunci, marele câștigător în contextul creșterilor de prețuri este statul, care încasează și taxe mai mari din bunuri și servicii mai scumpe. Veniturile bugetare au fost în creștere cu peste 22 de procente, potrivit unor surse, în mare parte ca urmare a încasărilor TVA. Pe de altă parte, și cheltuielile au crescut cu peste 15%, în special cele cu bunurile și serviciile, subvențiile, dar și cu dobânzile mai mari.
Peste tot în Uniunea Europeană, creșterea economică va fi mai modestă anul acesta față de cea estimată inițial. Cea a României va fi mai mică decât a Franței sau Ungariei, însă aproape de media europeană, conform estimărilor Comisiei. Germania, pe de altă parte, ar urma să aibă o creștere economică anul acesta de numai 1,6%.