Soluția la care au recurs multe companii după scumpirea energiei electrice. „Facem economie de energie de 40% pe an”
Facturile uriașe au determinat multe companii să încerce să-și producă singure o parte din energia electrică.
Au investit în panouri foto-voltaice, care le ajută să economisească și jumătate din suma cheltuită pentru energie. Investiția se amortizează în câțiva ani. Iar firmele mici și cele din domeniul ospitalității pot primi ajutor de la stat pentru astfel de echipamente prietenoase cu mediul.
Un producător de materiale de construcție din Alba a investit 1,3 milioane de euro în sisteme de panouri fotovoltaice. Are patru hale de producție în țară și numai cea principală consumă 200.000 de kilowatti pe lună.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ioan Vasile Dacoș, director de producție: „Prin montarea acestor panouri cu o capacitate de 422 kw pe oră, reușim să aducem o economie de energie de 40% pe an. Se estimează de un million de euro în cinci ani, 50.000 de euro pe fiecare locație de producție.“
Pe acoperișul halei deținute de firmă în Arad panourile au fost deja montate, urmează celelalte trei.
Iulia Hladiuc, director de marketing: „Vorbim în total de aproape 4.000 de panouri fotovoltaice, capacitatea totală a proiectului este de 1.740 kw, o economie energetică de aproximativ 40 la sută din consumul total al fabricilor.“
Potrivit producătorului, sistemul de energie verde va contribui și la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 631 tone pe an an.
Iar investiția poate fi recuperată în doar câțiva ani, potrivit unei alte companii, tot din județul Alba. Aceasta a investit 600.000 de euro în astfel de echipamente, care vor acoperi 18 la sută din necesarul de energie.
Bianca Dobre, director de marketing: „Vorbim de amortizare într-un termen de mai puțin de patru ani. Panourile solare vor produce 23.565 de megawati h. Este calculul pentru următorii 25 de ani și aceasta va implica o reducere a costurilor de peste trei milioane de euro.“
Szabo Gyula, consultant: „În cazul unei fabrici de cherestea cu un consum anual de 1.200 MW, dacă societatea face o investiție într-un sistem fotovoltaic cu capacitatea instalată de 0.5 MW, acesta va produce pe an 600 MW. Astfel, sistemul fotovoltaic instalat acoperă 50 la sută din necesarul total de energie electrică al societății pe un an.“
Potrivit celor din industrie, un sistem cu capacitatea de 0,5 megawati costă aproximativ 450.000 de euro, fără componenta de stocare. Iar durata sa de viață este estimată la 20-25 de ani.
Firmele mici și mijlocii, precum și operatorii din industria ospitalității, pot primi de la stat până la 100.000 de euro, fonduri nerambursabile, pentru instalarea de panouri fotovoltaice și stații de alimentare pentru mașinile electrice. Programul Electric-Up va avea mai multe sesiuni de finanțare, până în 2026.