Legea care permite clientilor sa dea bancilor casele ipotecate si sa scape de datorii a fost votata. Cand intra in vigoare
Legea care le permite clientilor sa dea bancilor casele ipotecate si sa scape astfel de datorii a fost votata miercuri. Parlamentarii spera sa-i ajute pe sutele de mii de romani care nu-si mai pot plati creditele.
Legea a fost adoptata in Camera Deputatilor cu 233 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere.
Masura i-a infuriat insa, pe reprezentantii sistemului bancar, care au anuntat ca prima consecinta, va fi scumpirea creditelor. Rezultatul votului si victoria covarsitoare in favoarea romanilor indatorati la banci au fost aplaudate de deputati. Documentul le lasa posibilitatea celor care au luat imprumuturi ipotecare sa notifice bancile ca nu mai platesc ratele. O pot face prin intermediul unui avocat, notar public ori executor judecatoresc. De la momentul notificarii, bancile nu mai pot percepe bani debitorilor ori codebitorilor si nici nu se mai pot atinge de bunurile imprumutatilor. Vor fi obligate sa le preia doar proprietatile acceptate de la bun inceput drept garantie pentru credite si nu mai au voie sa ceara bunuri sau bani in plus.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daniel Zamfir, initator lege: "Votul nostru dat azi e pentru acesti oameni salvarea dintr-un cosmar, cel al ratelor la banca. Bancile trebuie sa intelega ca nu mai merge asa, ca riscul trebuie impartit."
Parlamentarii reclama ca bancile au facut tot ce au putut pentru a le da romanilor bani cat mai multi in perioada boomului imobiliar. Le acuza chiar ca in unele cazuri au falsificat actele privind veniturile clientilor in asa fel incat sa dea credite cat mai mari. Spun de asemenea ca nimeni nu se va desparti bucuros de o casa pentru care a platit avans si rate multi ani de zile.
Florin Paslaru, deputat PSD: Este un lucru bun pentru cei care au fost trisati de banca.
Ioan Cupsa, deputat PNL: Sunt 800.000 de familii afectate de criza creditelor.
Petru Movila, deputat PMP: Bancile cand executa nu pornesc niciodata de la valoarea de piata ci de la valoarea debitului.
Dupa votul in plen, legea merge pentru promulgare la presedintele Klaus Iohannis.Va intra in vigoare la 15 zile dupa ce va fi publicata in monitorul Oficial.
Unul din trei romani are probleme in a-si plati rata la banci.Iar acest act normativ a fost o mobilizare exemplara, in cazul parlamentarilor, relateaza corespondentul PRO TV Iuliana Garbacea.
Marti, alesii juristi au discutat cu reprezentatii bancilor, iar miercuri a fost votata.
Prin adoptarea legii, in termen de 15 zile clientii isi pot anunta banca printr-o notificare, prin intermedicul notarului sau avocatului ca sunt in incapacitatea de a-si mai plati datoriile.
Din acel moment, banca este obligata sa stinga datoria si casa va fi evaluata la pretul pietei. Deci bancile nu vor mai putea sa le imputa datorii, sa ii scoata din case si sa ii puna sa plateasca un rest pe clienti.
Insa, cei de la banci nu sunt de acord cu aceasta lege, ar prefera o negociere individuala cu fiecare client in parte, care se afla intr-o situatie dificila.
Reprezentantii bancilor invitati la comisia juridica spuneau ca in aceasta lege ar trebuie sa se faca o diferentiere foarte clara intre clasele sociale, cei care au intr-adevar probleme si cei care si-au cumparat case si terenuri si au incercat sa faca din revanzarea lor afaceri cu bancile, cu banii imprumutati.
Reprezentantii BNR si ai patronatelor bancare spun ca de aceasta lege vor beneficia nu doar cei ajunsi in imposibilitate de plata ci si cei care au cumparat mai multe case ori terenuri. Initiatorii spun ca astfel se evita discriminarea pentru ca si unii, si ceilalti au platit avansurile cerute de banci si rate pentru creditele luate.
"Aceasta lege pericliteaza piata creditului imobiliar cu consecinte extreme pentru tinerele familii si pentru orice tanar, in general, care vor resimti accesul la credit drastic restrictionat", au anuntat printr-un comunicat reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor.
Bancherii vor sa ii ceara lui Klaus Iohannis sa conteste textul la curtea constitutionala. De alfel legea nu poate intra in vigoare pana cand nu e promulgata de presedintele Romaniei. Legea se aplica atat contractelor aflate in vigoare cat si celor viitoare.