Consiliul Economic și Social avizează negativ noile măsuri fiscale. PNL: Există speranţa că va trece la ”discutate și uitate”
Proiectul de modificare a Codului Fiscal a primit aviz negativ din Consiliului Economic şi Social (CES), organism consultativ al Parlamentului şi al Guvernului României.
Anunțul a fost făcut de Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România şi membru al CES.
Şedinţa extraordinară a Guvernului pentru adoptarea noilor prevederi fiscale programată pentru vineri la ora 14.00 a fost amânată pentru luni. Măsurile anunţate de Guvern sunt contestate atât de patronate, cât şi de sindicate. Inclusiv preşedintele Klaus Iohannis a criticat Executivul pe această temă.
Decizia CES a fost luată în şedinţa de marţi.
”Dacă am discutat de un Guvern echilibrat şi cu mintea acasă, ar trebui să ţină cont, chiar dacă legiuitorul spune că vorbim de un aviz consultativ. Un Guvern echilibrat şi cu mintea la el, care vrea binele poporului, ar trebui să ţină cont, pentru că aritmetica nu face politică şi clar că acest pachet, cu transfer de contribuţii, va afecta tot ceea ce înseamnă piaţa muncii din România. (...) Sigur că afectează atât sistemul public, cât şi sistemul privat, acolo lucrurile or să scape de sub control”, a declarat Dumitru Coarnă, pentru Digi 24.
Coarnă consideră că singura pârghie legală a Guvernului este de a majora salariul de bază minim brut.
Săptămâna trecută, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a prezentat în Guvern noile măsuri fiscale privind impozitarea salariilor, anunţând că angajatorii vor plăti o ”contribuţie asiguratoare pentru muncă” de 2,25%, care va acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale. Mişa a vorbit despre reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, precum şi pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activităţi agricole.
Cîţu (PNL): Există încă speranţa că premierul va trece şi modificările la Codul fiscal la ”discutate şi uitate”
Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, vineri, că, în urma amânării şedinţei de Guvern, există încă speranţa că premierul Mihai Tudose va trece şi modificările la Codul fiscal la ”discutate şi uitate”.
”Azi dimineaţă am prezentat dilema lui Tudose: dacă face transferul contribuţiilor, are oameni în stradă; dacă nu-l face, nu poate să implementeze Legea salarizării unitare. I-am dat şi soluţia - să nu adopte aceste măsuri şi să reeşaloneze creşterile salariale din 2018. Deocamdată, a înţeles şi a amânat modificările la Codul fiscal. Există încă speranţa că le trece la discutate şi uitate. Altfel, o să fie toată lumea în stradă şi doar ei în clădirile Guvernului”, a declarat vicepreşedintele PNL.
El a mai spus că amânarea şedinţei Guvernului este ”doar o victorie de etapă”.
Şedinţa extraordinară a Guvernului pentru adoptarea noilor prevederi fiscale programată pentru astăzi la ora 14.00 a fost amânată pentru luni. Măsurile anunţate de Guvern sunt contestate atât de patronate, cât şi de sindicate. Şi preşedintele Klaus Iohannis a criticat Executivul pe această temă.