Consiliul Concurenței dă aviz favorabil pentru ieftinirea alimentelor, dar trage un semnal de alarmă: Există riscuri

consiliul concurentei
Agerpres

Consiliul Concurenței apreciază că proiectul de OUG privind scăderea prețurilor la alimente ar putea avea rezultatele urmărite, dar există și riscuri în piață.

”Având în vedere consultările cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care au relevat disponibilitatea operatorilor economici implicați de a participa și de a susține această măsură, în forma propusă de Guvern, Consiliul Concurenței apreciază că proiectul de OUG ar putea avea rezultatele urmărite, respectiv acelea de scădere a prețurilor pentru produsele alimentare în cauză”, este concluzia din documentul transmis de Consiliul Concurenței în atenția Ministerului Agriculturii, scrie Agrointel.ro.

”Analiza Proiectului de OUG:

- lipsa unor prevederi similare cu privire la aplicabilitatea restricțiilor pentru produsele provenite din import, de la persoane juridice care nu sunt înregistrate în România (pentru produse procesate în afara teritoriului național);

- modalitatea de implementare a cotei de adaos comercial cumulat pe întreg lanțul de distribuție, de maximum 5%, poate fi dificil de implementat, odată ce actorii de la acest nivel nu cunosc informații sensibile referitoare la adaosul aplicat de concurenții acestora; o posibilă urmare a acestei prevederi ar putea fi şi transparentizarea excesivă a pieţei, la nivelul celor mai sensibile caracteristici, respectiv preț, cost, adaos comercial, care poate amplifica efectele negative asupra pieței;

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

- lipsa unor precizări concrete referitoare la modul sau metoda de determinare a costului de producție, cu efecte directe asupra implementării măsurilor legislative. Fixarea unui nivel de adaos, fie și maxim, care nu este considerat optim de către furnizori, poate genera dificultăți în aprovizionarea pieței interne şi un efect contrar scopului urmărit.

- lipsa unor analize la nivel de sector care să confirme că limita maximă de adaos este una potrivită și nu va conduce la un efect contrar, de creștere a prețurilor produselor în cauză sau a altor produse din aceeași categorie, printr-un efect de compensare. În această situație, Consiliul Concurenței ar fi considerat utilă realizarea unei evaluări de impact ex ante care să evidențieze măsura în care implementarea Proiectului de OUG va contribui la scăderea preconizată a prețurilor. Având în vedere însă constrângerile de timp, Consiliul Concurenței consideră oportună realizarea unei analize ex post care sa evalueze rezultatele și proporționalitatea cu scopul urmărit a măsurii, precum şi să identifice, dacă este cazul, soluții alternative.

- În plus, adaosul de maxim 20% la costul de producție, în cazul procesatorilor, respectiv maxim 5% și 20% față de prețul de achiziție, în cazul distribuitorilor și, respectiv, al comercianților, comportă, de asemenea, riscuri în sensul în care pot conduce la o aliniere a operatorilor la plafonul maxim și la o creștere a prețurilor la nivelul consumatorilor finali.”, arată analiza Consiliului Concurenței.


Lista alimentelor care se vor ieftini. Ce pățesc comercianții care nu vor tăia din prețuri

 

Plafonarea adaosului comercial rămâne varianta pe care o ia în calcul Executivul pentru reducerea prețului la alimentele de bază. Surse din guvern vorbesc de cel mult 20 la sută adaos pentru procesatori și lanțurile de magazine.

Măsura va fi luată pentru o perioadă de trei luni, prin ordonanță de urgență.

Pâinea albă simplă, fără specialități, laptele la un litru, ouă de categoria M, cartofii albi, mălai standard la 1 kg fac parte din lista cu cele 14 produse de bază ale căror prețuri vor scădea în perioada următoare.

Se mai adaugă carne proaspătă de pui, zahăr alb la 1 kg, uleiul de floarea soarelui și unele tipuri de legume și fructele vrac, cum ar fi fasole uscată, roșii, ceapă, mere, prune sau pepene. Fie că sunt de import sau produse românești.

”Lista de produse agricole și alimentare

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
6. Mălai 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.
8. Ulei de floarea-soarelui 1L
9. Carne proaspătă pui*
10. Carne proaspătă porc**
11. Legume proaspete vrac***
12. Fructe proaspete vrac****
13. Cartofi proaspeți albi vrac
14. Zahăr alb tos 1 Kg

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard

** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc

***Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.

**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă”

”Ideea e bună, dar noi nu înțelegem cum să aplicăm”

Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Comercianților Mici și Mijlocii: ”Ideea e bună, dar noi nu înțelegem cum să aplicăm, să vină cu norma clară, pentru că noi punem adaosul și apoi calculăm costurile, de exemplu luăm laptele cu 6 lei, punem un adaos până la 7 lei, din leul ăla trebuie să plătim după angajați, curent etc. Ordonanța de urgență o să spună așa: pune toate costurile, după care nu o să mai poți să pui mai mult de 20% adaos. Dar cum fac eu costurile, dacă eu n-am factura de energie electrică din decembrie și până acum?”.

Comercianții români sunt mai lacomi pentru că și competiția pe piață este mai mică

Potrivit economiștilor, această măsură poate fi luată temporar.

Dragoș Cabat, economist: ”Lăcomia aceasta putem spune că există, dar ea este justificată de faptul că volumele de vânzări sunt mai mici în România, iar competiția este ceva mai mică în România. Și întotdeauna când competiția este mică și volumele sunt mici, cauți să compensezi cu un adaos comercial mai ridicat. În țările dezvoltate, să spunem Germania, Franța, Marea Britanie, există o competiție mult mai mare și, într-adevăr, vedem produse de o calitate mai bună și vânzări mai mari și atunci adaosurile comerciale sunt de multe ori mai mici”.

Reducerera taxei pe valoare adăugată la alimentele de bază și creșterea la gamele mai scumpe, plan lansat de ministrul de Finanțe Marcel Boloș, nu are susținere în Executiv. Iar ideea eliminării TVA pentru alimentele de bază a fost respinsă categoric.

Marcel Ciolacu, premierul României: ”Vă anunț oficial că acest lucru nu se poate. Comisia Europeană nu acceptă o astfel de variantă pentru niciun fel de produs. Ca să închidem odată această propunere de a fi TVA zero. Orice reducere de TVA a adus o ieftinire pe o perioadă foarte limitată de timp. Normal că a adus mai mică colectarea la stat, iar în două săptămâni, prețurile au fost la fel. Deci nu a funcționat”.

 
Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Mult zgomot pentru nimic: Ieftinirea anunțată de Guvern înseamnă reduceri de câțiva bani. Model de calcul | DOCUMENT
Mult zgomot pentru nimic: Ieftinirea anunțată de Guvern înseamnă reduceri de câțiva bani. Model de calcul | DOCUMENT

Vom putea cumpara alimente de bază ieftinite abia din luna august, conform unor surse din Guvern. Doar că lista produselor vizate de această măsura este destul de scurtă. Sunt doar câteva tipuri de pâine, carne, ouă, iaurt, fructe și legume.

Recomandări
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina

Marea Britanie estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți și peste 10.000 de vehicule blindate rusești au fost distruse în războiul din Ucraina, până acum.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone

Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, urmat de Gabriela Firea şi de Cristian Popescu Piedone, conform unui sondaj Avangarde.