Mult zgomot pentru nimic: Ieftinirea anunțată de Guvern înseamnă reduceri de câțiva bani. Model de calcul | DOCUMENT

×
Codul embed a fost copiat

Vom putea cumpara alimente de bază ieftinite abia din luna august, conform unor surse din Guvern. Doar că lista produselor vizate de această măsura este destul de scurtă. Sunt doar câteva tipuri de pâine, carne, ouă, iaurt, fructe și legume.

Cei din industrie estimează că vom da mai puțin cu 5 și 10 la sută, în funcție de cum vor evolua cheltuielile fiecărui comerciant.

Lista finală cu alimentele propuse pentru ieftinire, publicată miercuri în actul normativ, are cerințe specifice. Deși inițial era vorba de zece categorii generale de produse, acum sunt 14 produse cu specificații clare.

Dintre toate tipurile de pâine, singura care se va ieftini este pâinea albă simplă, cu gramaje cuprinse între 300 de grame, cum este o baghetă, de exemplu, și maxim până la 500 de grame, adică clasica franzelă, pe care o putem cumpăra așa sau în varianta feliată. Ambele costă în acest moment în jur de 3 lei.

Dintre brânzeturi se va ieftini numai telemeaua din lapte de vacă. Atenție, cea vândută vrac. Iar dintre iaurturi, le vom cupăra mai ieftin numai pe acelea care sunt făcute din lapte de vacă și au o concentrație de 3,5% de grăsime și un gramaj maximum de 200 de grame. Dintr-un raft întreg, am numărat numai două produse care se încadrează în aceste criterii.

Citește și
macare branzeturi
Cinci alimente pe care le poți consuma în siguranță după data de expirare, pentru a combate risipa alimentară
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Ce fel de alimente ar trebui să se ieftinească

Nu vor fi luate în calcul nici toate categoriile de fructe și legume. Se vor ieftini, spun autoritățile, 7 tipuri de legume, precum roșiile, morcovii, ceapa, ardeii kapia ori fasolea uscată, și 5 tipuri de fructe, merele roșii și golden, prunele ori strugurii de masă.

Excepții sunt și în cazul făinii care este de două feluri la raft. Făina de cod 650 se folosește, în principal, pentru pâine și aluat de pizza. În schimb, cea care are codul 000 este un pic mai fină și este folosită pentru prăjituri. Aceasta din urmă este și categoria de făină care se va ieftini în perioada următoare.

Sunt luate în calcul, în schimb, toate tipurile de mălai, ulei ori zahăr alb, indiferent de calitate și preț, dar care nu depășesc un kilogram sau un litru, după caz.

Iar în cazul cărnii de pasăre și de porc vor trebui să coboare prețul cei care procesează și pun la vânzare pulpe, aripioare, spată ori tocătură pentru cârnați sau mici.

Este greu de spus cu cât se vor ieftini toate aceste produse, spun deocamdată comercianții, având în vedere că se schimbă prin această ordonanță modul de calcul. Toate cheltuielile care se adaugă la prețul final sunt volatile.

Viorel Marin, președintele Asociației de Morărit și Panificație: ”O marjă de scădere a prețurilor? Eu cred că, deși s-ar putea să fiu contrazis de realitate, s-ar putea circa 5, 10% să se obțină, și la mălai și la făină. Același lucru putem să îl spunem la toate. Plec de la datele concrete de reduceri de marje, față de ce a fost până acum. Astfel, sunt elemente de calcul pe care nu le controlăm. V-am spus, în principal, costul la materia primă. Cât va fi grâul pe care îl vor cumpăra morarii peste o lună, peste două luni? Nu știe nimeni”.

Adică, de exemplu, acum un kilogram de mălai costă în medie 6 lei. Cu reducere, ar ajunge 5 lei și 40 de bani.

”Nu cred că o să simtă în buzunarul clientului”

În cazul cărnii, de exemplu, o carmangerie cumpără de la abator carcasele de porc cu un preț mediu de 16 lei pe kilogram. După ce o procesează, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare, vinde în medie un kg de pulpă cu 29 de lei. Cu noua formulă de calcul, vânzătorul spune că reducerea nu se va simți în vitrine.

Ionuț Anghel, proprietarul unei carmangerii: ”Plafonarea de 20% se referă, din ce am citit, doar la partea de adaos comercial după cheltuieli, după calcularea cheltuielilor. Mi se pare extrem de mult. Adică, noi avem 30, 40% în total, din care cheltuielile sunt chiar mai mari de jumătate din adaosul comercial. De aia ne punem adaosul comercial, să ne acoperim cheltuielile. Așa sună frumos, dar nu cred că o să se simtă în buzunarul clientului final”.

Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Micilor Comercianți: ”La noi, retailerii mici, adaosurile comerciale se situează undeva între 20 și 35%. Asta înseamnă că noi va trebui să coborâm cu adaosul comercial la 20%, dar va trebui să mai punem și cheltuielile de care discutăm, care sunt destul de mari. Și cred că ajungem tot acolo cu prețurile. S-ar putea să nu fie mari scăderi”.

Actul normativ pus miercuri în transparență decizională vine și cu sancțiuni. Cei care nu taie din adaosul comercial riscă amenzi care pot ajunge și la 2 milioane de lei. ANAF și Consiliul Concurenței ar urma să facă verificările.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Guvernul a publicat Ordonanța de Urgență prin care se limitează timp de trei luni adaosul comercial la valoarea de 20% pentru 14 alimente de bază. Comercianții care nu se supun deciziei vor fi amendați cu până la 2 milioane de lei.

Executivul a publicat Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) care impune un adaos comercial maxim de 20% pentru o listă cu 14 alimente de bază, timp de 90 de zile. 

Proiectul urmează să fie adoptat de Guvern vineri, 30 iunie, după cum au anunțat oficialii Executivului.

Prin măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor, se limitează adaosurile comerciale practicate în mod specific asupra produselor prevăzute în anexă, după cum urmează:

a) cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maximum 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;

b) cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;

c) cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar”, se arată în documentul OUG.

Cu cât s-au scumpit alimentele de bază în ultimul an. Creșterile de preț sunt uriașe

Potrivit Guvernului, ”situația determinată de creșterea prețului pe piață la energie și gaze naturale a condus la efecte negative majore asupra prețului resurselor materiale utilizate în agricultură, precum îngrășăminte chimice, combustibilil și pesticide, raportate la creșterea costurilor de producție la niveluri nesustenabile și implicit a prețurilor pe piață a produselor agricole primare și implicit a produselor alimentare procesate, care au condus la prețuri crescute pentru populație.

Astfel, prețurile alimentelor procesate și-au accelerat consistent și generalizat ritmul de creștere de-a lungul anului 2022, pe fondul evoluțiilor pe piețele materiilor prime energetice și agroalimentare.

Scumpirea energiei care a dus la scumpirea produselor chimice precum îngrășămintele, precum și evoluțiile cotațiilor la produsele agricole materie primă din cauza războiului din Ucraina, au fost transferate mai departe în prețurile de consum.

În fapt, criza energetică reprezintă unul dintre principalele motive pentru creșterea costurilor și a prețurilor din industia alimentară”.

Guvernul explică în motivație că ”la finele anului 2022 comparativ cu anul 2021, zahărul s-a scumpit cu 62%, uleiul comestibil cu 43%, cartofii cu 40%, untul cu 39%, mălaiul cu 34%, făina cu 34%, margarina cu 30%, brânza de vacă cu 28%, laptele de vacă cu 28%, pâinea cu 26%, legumele şi conservele de legume cu 24%, ouăle cu 24%, carnea, preparatele și conservele de carne cu 15%, peștele și conservele de pește cu 19%. Și în cursul anului 2023, în luna februarie, indicii prețurilor de consum la principalele mărfuri alimentare, publicați de către institutul Național de Statistică, au semnalat creșteri de prețuri față de lunile decembrie 2022 și ianuarie 2023”.

Executivul publică și lista celor 14 alimente în cazul cărora comercianții vor trebui să aplice un adaos comercial de maxim 20%. În prezent, marile magazine practică un adaos comercial care ajunge și la 70%.

Guvernanții precizează că amenzile pentru operatorii care nu aplică prezenta OUG sunt între 100.000 și 2.000.000 lei.

Guvernul susține că măsura limitării adaosului comercial la 20% pentru cele 14 alimente nu va avaea niciun impact bugetar.

 

Articol recomandat de sport.ro
"A slăbit vreo 2-3 kilograme!" Motivul pentru care Gigi Becali "nu mai doarme noaptea"
"A slăbit vreo 2-3 kilograme!" Motivul pentru care Gigi Becali "nu mai doarme noaptea"
Citește și...
Care sunt alimentele de bază la care ar urma să scadă prețurile. Măsurile ar fi valabile pentru cel puțin trei luni
Care sunt alimentele de bază la care ar urma să scadă prețurile. Măsurile ar fi valabile pentru cel puțin trei luni

Prețurile unor alimente de bază ar urma să scadă în perioada următoare. Autoritățile au discutat cu reprezentanții marilor magazine, iar aceștia au trecut pe listă - printre altele - carnea, uleiul, brânzeturile, mălaiul și făina.

Cinci alimente pe care le poți consuma în siguranță după data de expirare, pentru a combate risipa alimentară
Cinci alimente pe care le poți consuma în siguranță după data de expirare, pentru a combate risipa alimentară

Puțini știu că unele alimente pot fi consumate chiar și după data de expirare. Specialiștii îndeamnă la combaterea risipei alimentare și explică de ce anumite produse pot fi mâncare chiar și în afara termenului de valabilitate.  

Piramida alimentară. Tot ce trebuie să știm despre alimentele pe care le consumăm zilnic
Piramida alimentară. Tot ce trebuie să știm despre alimentele pe care le consumăm zilnic

Piramida alimentară este un instrument util pentru a ne ajuta în menținerea unei diete echilibrate și sănătoase. Ea ne arată ce alimente ar trebui să consumăm, sau care sunt alimentele pe care ar trebui să le evităm.

Când intră banii pe cardurile pentru alimente și mese calde. O nouă tranșă din ajutorul guvernamental
Când intră banii pe cardurile pentru alimente și mese calde. O nouă tranșă din ajutorul guvernamental

Cardurile pentru alimente și mese calde vor fi încărcate cu o nouă tranșă de 250 de lei, pe 15 iunie. Sunt peste 2,4 milioane de oameni beneficiari ai ajutorului guvernamental.

Prognoze optimiste la culturile de cereale. Prețurile la alimente ar trebui să scadă, mai ales că și motorina s-a ieftinit
Prognoze optimiste la culturile de cereale. Prețurile la alimente ar trebui să scadă, mai ales că și motorina s-a ieftinit

Chiar dacă nu au căzut la timp, ninsorile din primăvară urmate de ploile din ultima vreme au dat avânt culturilor de cereale. Potrivit prognozei Comisiei Europene, anul acesta, fermierii români vor avea cu ce să-și umple hambarele.

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Burduja îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere: „Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine pe argumente”
Burduja îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere: „Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine pe argumente”

Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere şi a afirmat că vrea să vadă dacă “are curajul să se lupte cu mine pe argumente”.