Compania lui "Elon Musk" din Balcani, pornită într-un garaj, a fost achiziționată de Porsche

×
Codul embed a fost copiat

O companie care construiește super-mașini electrice în Croația a fost achiziționată de faimosul constructor auto francez „Bugatti”, deținut la rândul său de germanii de la Porsche.

Astfel, compania „Rimac”, care a început într-un garaj, acum vreo 10 ani, a ajuns parte a uneia dintre cele mai influente familii auto ale lumii, grupul Volkswagen.

În spatele acestei afaceri de zeci, poate chiar sute de milioane - detaliile financiare nu se cunosc - se află un tânăr inventator și întreprinzător croat, cu o poveste fascinantă, supranumit "Elon Musk" din Balcani.

Lui Mate Rimac i se tot repeta acum 15 ani că este imposibil să construiască mașini în Croația, cu atât mai puțin super-car-uri electrice. Dar compania lui se pregătește să vândă, peste doar câteva luni, uimitoarele Rimac Nevera.

Bolidul electrificat, botezat după numele unei furtuni care bate pe coasta Adriaticii, costă 2 milioane de euro și poate ajunge la o viteză amețitoare ... 412 kilometri pe oră. Prima sută poate fi atinsă după 2 secunde. Motoarele care propulsează aceste vehicule sunt dezvoltate și fabricate în Croația.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Mate Rimac, owner of Rimac Automobili:Anunțăm crearea unei noi companii, cea mai bună companie din lume care fabrică super-mășini, denumită Bugatti-Rimac. Este o perfectă fuziune între inovațiile electrificării în ritm rapid de la Rimac Automobili și tradiția de design și măiestrie de la Bugatti, veche de 110 ani. Eu voi păstra participația inițială la Grupul Rimac, de 37%, Porsche deține 24%, Hyundai Motor Group 12% și alți investitori încă 27%”.

Lutz Meschke, CFO of Porsche Group: Astfel a fost asigurat viitorul acestui brand mândru și bogat în tradiții. Ca parte a acestui joint-venture cu Rimac, Bugatti va putea în continuare să-și demonstreze, pe deplin, abilitățile și carisma remarcabile”.

Mate Rimac are doar 33 de ani, dar povestea celui supranumit "Elon Musk din Balcani" este extraordinară.

În anii de liceu câștiga concursuri de inventică în domeniul electronicii. Iar acum 15 ani transforma un bătrân BMW, cu care alergase la curse, într-una dintre cele mai rapide mășini electrice din lume

Rimac: Am convertit acest vechi BMW într-o mășină electrică, în garajul meu...”

... cu motor electric și piese pe care le-a putut găsi atunci, inclusiv de la un motostivuitor. Poreclit "Green Monster", a câștigat multe concursuri contra unor mașini cu propulsie clasică.

Dincolo de ideea de a construi și vinde supercaruri electrice, Rimac și-a dat seama că trebuie să construiască un model de business viabil. A căutat investitori și a reușit să-i convingă pe niemții de la Porsche - care au descoperit în Croația o companie care construia mașini electrice super-sport cu câțiva ani înaintea lor și avea experiență și tehnologii apreciate. În mai 2019, Hyundai și Kia au investit, la rândul lor, aproape 100 milioane euro.

La fabrică companiei Rimac, aflată nu departe de Zagreb, ar urmă să lucreze, peste vreo 2 ani, 2.500 de angajați.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
VIDEO. Tânăr filmat când zdrobește un Porsche de peste 90.000 de euro cu o unealtă metalică
VIDEO. Tânăr filmat când zdrobește un Porsche de peste 90.000 de euro cu o unealtă metalică

Un tânăr din Marea Britanie a fost surprins, vineri, în timp distrugea o mașină sport în valoare de 80.000 de lire (peste 93.000 de euro), cu o cheie de mari dimensiuni, pe o stradă din Dover, potrivit Metro.co.uk.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.