Cîțu, îngrijorat de inflația din România: ”Cred că e nevoie de un comitet de macrostabilitate”

Ultima actualizare: 14-10-2021 13:49
citu
Libertatea

Premierul demis Florin Cîțu s-a arătat îngrijorat, joi, de inflația din România.

El a declarat că este nevoie de constituirea unui comitet de macrostabilitate având în vedere că dinamica preţurilor a depăşit estimările Băncii Centrale, dar că această decizie aparţine guvernatorului BNR.

"Cred că aţi văzut ieri cu toţii informaţii despre evoluţia preţurilor, informaţii îngrijorătoare, dinamica preţurilor a depăşit estimările Băncii Naţionale. Şi aici, bineînţeles, politica monetară în România este independentă, deciziile, bineînţeles, sunt ale Băncii Naţionale, dar aş vrea să menţionez un lucru. Cred că este nevoie de un comitet de macrostabilitate, de aici decide domnul guvernator când să îl facă. Dacă această inflaţie este doar temporară, deci dacă o vedem ca pe un eveniment temporar, tranzitoriu, lucrurile sunt ok şi vom merge pe ceea ce estimează Banca Centrală.

Eu sper doar că nu am ratat o măsură în trecut şi acum să ne grăbim să reducem preţurile prin măsuri de politică monetară restrictivă, care ar putea să pună în pericol creşterea economică. Dar, sunt sigur că Banca Naţională are cele mai bune măsuri şi le va lua pentru a asigura că inflaţia va scădea în perioada următoare şi va reveni pe trend descrescător, aşa cum arată estimările Băncii Centrale", a spus Cîţu într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Curentul, gazele şi mâncarea s-au scumpit și cu 25% în ultimul an, iar inflația atinge niveluri record

 

Rata anuală a inflației a ajuns la 6,3%, potrivit Institutului Național de Statistică. Cel mai mult s-au scumpit energia electrică și combustibilii, dar au fost majorări de prețuri și la unele alimente.

Sunt scumpiri destul de mari și la alimente, potrivit Institutului Național de Statistică.

În luna septembrie, față de aceeași lună a anului trecut, uleiul, de pildă, s-a scumpit cu aproape 24%. DETALII aici.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO