Lista scumpirilor la alimente. Produsele la care s-au înregistrat cele mai mari creșteri de preț anul acesta
Este oficial. Avem cea mai mare creştere de preţuri din ultima perioadă, iar inflaţia a ajuns la 5%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.
Au fost scumpiri accentuate față de 2020 la energie electrică gaze şi carburanţi. De asemenea, au crescut serios şi preţurile alimentelor.
Dacă vorbim de mâncare, unde am văzut cu toţii scumpiri în ultimul an, cel mai mult a crescut preţul uleiului, cu 18%, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Peştele, de asemenea, s-a scumpit cu aproape 6%, brânză cu 5% şi aproape la fel de mult s-a scumpit şi pâinea. Carnea, pe de altă parte, a avut o creştere mai mică de preţ, faţă de vara anului trecut, cu 2,6%
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lista de ieftiniri este, din păcate, foarte scurtă: cartofii au avut o scădere mare de preţ, de 30%. Şi costă ceva mai puţin şi fructele - cele proaspete cu 4,9%, iar citricele cu 2,3%.
La categoria mărfuri nealimentare sunt creşteri şi mai mari de preţuri - scumpirile la energie din iulie se văd şi în statistică - energia electrică, de pildă, costa mai mult cu 25%, gazele cu 20%, iar carburanţii au un preţ mai mare cu 13% faţă de anul trecut, când se ieftiniseră din cauza pandemiei.
La toate serviciile sunt creşteri de preţuri, ceva mai temperate, până în 4-5%, cu o singură excepţie - este vorba despre transportul aerian. Biletele de avion sunt mai ieftine cu 23%.
Dacă tragem linie, vedem că inflaţia anuală a ajuns la 5% şi este cea mai mare din ultima perioadă, în condiţiile în care la finalul anului trecut era doar 2%. De atunci a tot crescut, iată, şi vă mai creşte până la finalul lui 2021, când va ajunge la 5,6% conform prognozei BNR.
Pe de altă parte, şi salariul mediu net a crescut cu 7 procente în ultimul an, potrivit INS.