Vanzarea a 10% din Petrom a esuat. Boc: Romania nu este disperata sa vanda actiunile la orice pret
Oferta prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) a esuat deoarece investitorii au subscris mai putin de 80% din titluri, adica sub 4,4 miliarde de actiuni.
Vanzarea a macar 80% din cele 5,57 miliarde de actiuni scoase pe bursa nu a reusit, anunta ministerul economiei.
Acesta era nivelul minim pentru ca operatiunea sa fie un succes. Potrivit Mediafax, vanzarea pachetului de 9,8% din Petrom va fi reluata, dar autotitatile nu au anuntat un nou calendar pentru asta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Premierul Emil Boc a declarat vineri ca Romania nu este disperata la acest moment pentru a vinde actiunile listate la Petrom la orice pret si in orice conditii, mentionand ca nu stie cate titluri au fost subscrise.
"Romania nu se afla intr-o situatie disperata ca sa vanda actiuni la Petrom la orice pret. Romania isi poate acoperi astazi fara nici un fel de problema deficitul bugetar de 4,4%, si nu suntem dependenti de banii de la Petrom pentru a ne finanta deficitul de la bugetul de stat', a declarat premierul.
Statul a scos pe bursa 9,84% din actiunile (SNP) Petrom. Momentan, Romania detine 21% din aceasta companie. In prezent, la Petrom, actionar majoritar este grupul austriac OMV. Pe langa acesta, Fondul Proprietatea, un fond de investitii infiintat pentru a-i despagubi pe romanii ale caror proprietati au fost confiscate de regimul comunist, detine inca 20%.
Actiunile au avut un pret maxim de 0,46 lei/titlu, cu 15% peste cotatia de la bursa, iar pretul minim a fost de 0,37 lei/litlu.
La pretul maxim de 0,46 lei/actiune, statul ar fi putut incasa 610 mil. euro pentru cele 9,84 pocente din actiunile Petrom.
Oferta a inceput la 11 iulie si s-a incheiat vineri, 22 iulie, la ora 12:00.
Oferta ar fi fost cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si s-a derulat printr-o metoda noua pe piata de capital din Romania, pretul final urmand sa fie anuntat abia la inchidere.