Chinezii isi fac griji pentru afacerilor lor, dupa alegerea lui Trump. Afirmatiile taioase facute de republican in campanie
Care va fi politica externa a noii administratii americane, aceasta este intrebarea intregii lumi, dupa alegerea noului presedinte, Donald Trump.
A doua superputere economica a lumii, China, este extrem de interesata de raspuns. Beijingul a fost o tinta frecventa a criticilor lui Trump, in timpul campaniei electorale. Trump a promis, printre altele, ca va creste tarifele si implicit preturile produselor importate din China.
Ce fel de presedinte Trump va intra in Biroul Oval? Cel din campanie, care a facut puzderie de declaratii iresponsabile despre lumea intreaga sau presedintele ales Trump, care a vorbit despre unitate in noaptea alegerilor?
Alegeri 2024
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
16:47
Vasile Bănescu, despre prezidențiale: ”Ar fi o imensă rușine să validăm golani agresivi cu privire bovină”. Mesaj cu tâlc
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
Dilema ii preocupa in special pe liderii de la Beijing, vizati de unele dintre cele mai taioase discursuri din campania lui Donald Trump.
"Le permitem chinezilor sa ne violeze tara..."
Ne iau banii, ne iau slujbele, si le datoram 1.6 trilioane de dolari
Nu vom mai permite slujbelor de aici sa se duca in Mexic si China."
Economia este, de departe, subiectul favorit in retorica lui Trump impotriva Chinei, iar Trump se bazeaza pe experienta lui de om de afaceri.
"Am facut multi bani in afaceri cu chinezii. Cea mai mare banca a lor este chiriasul meu."
Si are si cateva solutii.
Matt Rivers, corespondent CNN: "Trump ar vrea sa introduca taxe suplimentare pe importurile chinezesti. Crede ca asa ar face produsele americane mai atractive, desi expertii nu sunt convinsi de asta. Mai degraba, asta va creste preturile pentru americanul de rand."
Trump crede ca Beijingul ar trebui sa faca mai mult in privinta arsenalului nuclear nord-coreean. Acest mai mult se traduce prin "presiune economica" asupra regimului de la Phenian.
Matt Rivers, corespondent CNN: "China are mai multa influenta asupra Coreei de Nord decat orice alta tara. Cum ar putea Trump sa foloseasca in avantajul sau aceasta influenta, ramane o intrebare deschisa."
In pofida acestor probleme complicate, cele doua tari au nevoie una de cealalta. Schimburile lor comerciale ating 650 miliarde de dolari anual. Insa analistii politici cred ca este foarte posibil ca, in timpul mandatului lui Trump, relatiile bilaterale sa se deterioreze.
Matt Rivers, corespondent CNN: "Problema ii framanta pe chinezi. Intr-un editorial publicat de ziarul oficial al guvernului, jurnalistii se intreaba : Este Trump chiar atat de groaznic? Raspunsul este - probabil ca da. Insa, pana una alta, cea mai mare amenintare este.. incertitudinea."