Cele mai bune tehnici de economisire pe care le poți aplica în fiecare zi

copil bani
Shutterstock

Există numeroase modalități de a pune bani deoparte: trebuie doar să fii deschis să adopți obiceiuri noi și să fii consecvent în menținerea lor pe termen lung.

Uneori simți că, deși încerci din greu, nu reușești să economisești bani? De fiecare dată apare ceva neprevăzut: trebuie să-ți schimbi anvelopele mașinii, să cumperi o mașină de spălat nouă pentru că vechea dă semne că se apropie de final sau să contribui la reparația comună din blocul tău.

Secretul este să nu mai aștepți momentul perfect pentru a începe să economisești, pentru că acel moment este chiar acum.  Iată cum să procedezi pentru a pune bani deoparte în fiecare zi.

Tehnici să economisești bani

Economisirea banilor poate părea o provocare, mai ales în societatea actuală axată pe consum. Totuși, cu o abordare strategică și disciplină, vă puteți atinge obiectivele financiare și vă puteți asigura un viitor mai sigur. Iată un ghid detaliat care cuprinde cele mai importante tehnici de economisire a banilor:

Stabiliți obiective clare și realiste

Citește și
Oscan sugatag
Ocna Șugatag, locul vindecător din Maramureș. Ce poți vizita în stațiune și în împrejurimi
REPORTAJ. Ce nu spune ministrul Sorin Grindeanu despre Autostrada Sibiu – Pitești. Statul român n-a plătit încă nici un leu despăgubiri cetățenilor expropriați: „Ne trombonesc!”

Primul pas esențial este definirea obiectivelor pentru care economisiți. Fie că doriți să vă constituiți un fond de urgență, să achiziționați o casă sau să vă planificați pensionarea, stabilirea unor ținte clare vă va motiva și vă va ajuta să vă ghidați eforturile. Asigurați-vă că obiectivele sunt specifice, măsurabile, atingibile, relevante și temporizate (SMART).

Creați un buget lunar

Monitorizarea veniturilor și cheltuielilor este esențială pentru a identifica zonele în care puteți economisi. Urmăriți toate sursele de venit și cheltuielile zilnice, săptămânale și lunare. Puteți utiliza diverse metode, de la registre simple la aplicații de gestionare a finanțelor personale. Categorisiți cheltuielile ca fiind esențiale (chirie, facturi) și non-esențiale (divertisment, mâncare la restaurant), conform BCR.ro.

Reduceți cheltuielile non-esențiale

Analizați cu atenție cheltuielile non-esențiale și identificați domeniile în care puteți tăia. Puteți renunța la abonamentele neutilizate, reduceți ieșirile la restaurante, gătiți mai mult acasă, alegeți alternative mai ieftine de divertisment și profitați de promoții și oferte. Chiar și mici economii pot avea un impact semnificativ în timp.

Automatizați economisirea

Stabiliți transferuri automate regulate din contul curent către un cont de economii separat. Acest lucru vă va ajuta să economisiți constant, eliminând tentația de a cheltui banii. Puteți seta transferuri automate la date fixe, de exemplu, imediat după ce primiți salariul.

Creșteți-vă veniturile

Pe lângă reducerea cheltuielilor, luați în considerare modalități de a vă crește veniturile. Puteți obține un loc de muncă suplimentar, freelancing, monetizați hobby-urile sau investiți în surse de venit pasive.

Beneficiați de dobânzi și investiții

Investiți economiile în instrumente financiare sigure care vă pot genera dobânzi sau venituri suplimentare. Conturile de economii cu dobândă ridicată, depozitele la termen și fondurile mutuale pot fi opțiuni adecvate. Consultați un specialist financiar pentru a alege soluțiile de investiții potrivite profilului dumneavoastră de risc și obiectivelor financiare.

Evitați datoriile

Datoriile cu dobânzi mari pot fi un obstacol major în calea economisirii. Prioritizați achitarea creditelor cu dobânzi mari și evitați contractarea de noi datorii inutile.

Fiți perseverenți și disciplinați

Economisirea eficientă necesită perseverență și disciplină. Nu vă descurajați dacă întâmpinați dificultăți pe parcurs. Concentrați-vă pe obiectivele stabilite, monitorizați progresul și ajustați-vă strategia dacă este necesar, scrie Bettermoneyhabits.bankofamerica.com.

Moduri sigure de păstrare a economiilor

Asigurarea securității economiilor este o prioritate esențială pentru a vă proteja banii de pierderi sau furt. Alegerea metodei potrivite depinde de mai mulți factori, inclusiv suma economisită, nivelul de risc tolerat și preferințele personale. Iată care sunt cele mai sigure metode de păstrare a economiilor:

Conturi de economii la bănci licențiate:

Depozitele din conturile de economii la băncile licențiate din România sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) în limita a 100.000 de euro per deponent per bancă. Puteți accesa cu ușurință banii prin intermediul cardului de debit, operațiunilor online sau la ghișeul băncii. Unele conturi de economii oferă dobânzi la sold, permițând economiilor dumneavoastră să crească în timp.

Depozite la termen

Depozitele la termen oferă, în general, dobânzi mai mari decât conturile de economii. Dobânda este fixată pe o perioadă determinată, oferindu-vă o predictibilitate a veniturilor din economii. Depozitele la termen sunt garantate de FGDB.

Conturi de economii online

Conturile de economii online pot oferi dobânzi mai mari decât conturile tradiționale de la bancă. Puteți gestiona contul online cu ușurință, 24/7. Multe conturi online nu percep taxe de administrare sau alte taxe lunare.

Investiții în titluri de stat

Titlurile de stat sunt considerate investiții sigure, fiind garantate de guvern. Acestea oferă venituri regulate sub formă de dobânzi.

Seifuri de siguranță

Seifurile de siguranță oferă o protecție fizică a bunurilor dumneavoastră valoroase, inclusiv numerar, bijuterii și documente importante.

Atunci când alegeți metoda de păstrare a economiilor, luați în considerare următoarele aspecte:

Orizontul de timp: Cât timp intenționați să păstrați economiile? Dacă aveți nevoie de bani pe termen scurt, un cont de economii sau un cont online poate fi potrivit. Pentru economii pe termen lung, puteți lua în considerare depozitele la termen sau investițiile în titluri de stat.

Nivelul de risc: Sunteți dispus să vă asumați un anumit risc în schimbul unor randamente potențial mai mari? Conturile de economii și depozitele la termen sunt considerate investiții cu risc scăzut, în timp ce investițiile în titluri de stat pot prezenta un risc ușor mai ridicat.

Nevoia de lichiditate: Cât de ușor trebuie să puteți accesa economiile dumneavoastră? Conturile de economii și conturile online oferă o lichiditate ridicată, în timp ce seifurile de siguranță și unele tipuri de titluri de stat pot fi mai puțin lichide.

Articol recomandat de sport.ro
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Citește și...
Stațiunea de pe litoralul bulgăresc de care s-a îndrăgostit Macron. Liderul Franței o clasează în rândul destinaţiilor de top
Stațiunea de pe litoralul bulgăresc de care s-a îndrăgostit Macron. Liderul Franței o clasează în rândul destinaţiilor de top

Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare video pe Instagram.

Ocna Șugatag, locul vindecător din Maramureș. Ce poți vizita în stațiune și în împrejurimi
Ocna Șugatag, locul vindecător din Maramureș. Ce poți vizita în stațiune și în împrejurimi

Ocna Șugatag este o stațiune în județul Maramureș, Transilvania. Stațiunea balneoclimaterică este vizitată anual de mii de turiști și este faimoasă pentru apa sărată.

Un turist care a comandat două pizza a avut parte de un șoc atunci când s-a uitat pe nota de plată. „Pare o înșelătorie”
Un turist care a comandat două pizza a avut parte de un șoc atunci când s-a uitat pe nota de plată. „Pare o înșelătorie”

Un turist aflat în stațiunea montană Aspen, în SUA, a avut parte de o surpriză neplăcută atunci când a comandat două pizza și s-a uitat apoi pe nota de plată, scrie Mirror.

Ce poți să faci la Eforie Nord - a doua cea mai mare stațiune de pe litoralul românesc
Ce poți să faci la Eforie Nord - a doua cea mai mare stațiune de pe litoralul românesc

Stațiunea Eforie Nord este a doua stațiune ca mărime din Constanța și se află la 14 kilometri de oraș. În partea de sud-vest se află lacul Techirghiol, celebru pentru nămolul său vindecător.

Stațiunea din România care a purtat numele reginei Elisabeta. Astăzi are cea mai nouă plajă de pe litoral
Stațiunea din România care a purtat numele reginei Elisabeta. Astăzi are cea mai nouă plajă de pe litoral

Eforie Sud este o localitate componentă de reședință e orașului Eforie din Constanța. Pe vremuri, înainte de Al Doilea Război Mondial, se numea Carmen Sylva - pseudonimul Reginei Elisabeta.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea". Când vor fi prezentate măsurile fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO
Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO

A sosit ziua cea mare. Ziua pentru care Franţa se pregăteşte de ani buni, pentru ca Parisul să găzduiască ceea ce se vrea a fi cea mai grandioasă ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice.