Ocna Șugatag, locul vindecător din Maramureș. Ce poți vizita în stațiune și în împrejurimi

Oscan sugatag
Shutterstock

Ocna Șugatag este o stațiune în județul Maramureș, Transilvania. Stațiunea balneoclimaterică este vizitată anual de mii de turiști și este faimoasă pentru apa sărată.

Comuna cuprinde trei sate: Breb, Hoteni și Sat-Șugatag. Dacă ajungi aici, ai ocazia să vizitezi o mulțime de obiective turistice populare din județ: Mocănița de la Vișeul de Sus, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Muzeul Satului de la Sighet, Cascada Cailor de la Boșa sau Mănăstirea de la Bârsana.

Istoricul stațiunii

Localitatea Ocna Șugatag și celelalte sate componente, Breb, Hoteni și Sat-Șugatag, au o istorie veche, strâns legată de exploatarea sării.

Prima atestare documentară a Ocnei Șugatag datează din 1355, iar celelalte localități au fost menționate în documente în jurul anului 1360.

În acele vremuri, zona era cunoscută pentru ocnele de sare, iar populația locală se ocupa cu exploatarea acestei reduse.

Citește și
geoagiu bai
Stațiunea din România unde se tratau dacii în antichitate. Puțini români știu cât de veche este
Cum alegem pepenele copt. Metoda cu care un fermier garantează acuratețe de 99%: „Cotorul verde este primul semn”

Datorită poziției sale geografice favorabile în depresiunea Maramureșului și dezvoltării economice, Ocna Șugatag dispune de o rețea solidă de drumuri asfaltate, asigurând legături eficiente cu celelalte localități din zonă, precum și cu Valea Izei și Valea Vișeului.

Stațiunea balneoclimaterică Ocna Șugatag și beneficiile sale

Stațiunea balneoclimaterică Ocna Șugatag are o climă specifică, caracterizată de veri răcoroase și ierni reci, tipice depresiunilor intramontane.

Aerul curat și răcoritor contribuie la starea de bine a numeroșilor pacienți care vin aici pentru tratament.

Apa minerală sodică și clorurată, cu o concentrație de sare de 119 g/l, este una dintre principalele atracții terapeutice ale stațiunii.

Vechile Băi, amplasate în apropierea lacurilor antroposaline, sunt zona preferată pentru turiștii care vin cu cortul.

Lacul cel mai adânc, Tăul fără Fund, cu o adâncime de 33 de metri, și Lacul Gavril, cel mai mare lac antroposalin din România, ce se întinde pe o suprafață de 2,35 hectare, sunt printre principalele atracții ale zonei.

Un aspect rar al Lacului Gavril este stratul de apă dulce de la suprafață, care face din el un habitat ideal pentru viața piscicolă.

Stațiunea Ocna Șugatag oferă numeroase beneficii terapeutice și indicații pentru tratarea afecțiunilor reumatismale degenerative și abarticulare, afecțiunilor neurologice periferice (pareze) sau afecțiunilor ginecologice.

Baza de tratament din apropiere permite efectuarea de băi calde în cădițe, electroterapie, hidroterapie, termoterapie, aerohelioterapie și masaj medical.

Totodată, baza de tratament găzduiește anual mii de turiști și dispune de echipamente moderne pentru a realiza cele mai noi și eficiente proceduri, cum ar fi apele minerale clorurate, sodice și calcinate, bazine cu apă minerală rece și încălzită, instalații pentru electroterapie, fizioterapie, împachetări cu parafină, duș subacval și băi galvanice, precum și instalații cu nămol.

Ocna Șugatag - obiective turistice

Ocna Șugatag este stațiune de interes național și un loc absolut idilic în care să mergi în concediu. Pe lângă factorii de tratament, acest loc este superb pentru explorare, vizitarea obiectivelor turistice și plimbări prin natură.

Iată ce să vizitezi dacă vii aici:

Rezervația naturală Pădurea Crăiasa

Întinsă pe o suprafață de 44 de hectare, aceasta este o arie protejată începând cu anul 2000. Se află la o altitudine medie de 485 de metri, în nordul stațiunii. Poți vedea aici exemplare de gorun impresionante și zadă, un conifer cu frunze căzătoare. Locul este cu adevărat spectaculos, mai ales primăvara, când totul este verde și plimbările prin natură sunt mult mai plăcute.

Cimitirul Vesel

Cu toții am auzit de cimitirul vesel din Săpânța, Maramureș, celebru pentru crucile mormintelor viu colorate și pictate. Pe acestea vei găsi scrise versuri pline de umor, inspirate din viața decedaților. Cimitirul Vesel tratează moartea într-un fel plin de umor și este un obiectiv turistic care merită măcar o vizită.

Lacul Morărenilor

Această rezervație naturală leagă municipiul Zalău de orașul Carei. Lacul are o adâncime de 20 de metri și se întinde pe o suprafață de 0,45 de hectare. Aria cuprinde păduri, pajiști, iar din flora sunt reprezentate specii precum alunul, șocul negru, asinul negru, fagul, în timp ce fauna este reprezentată de păsări precum rața sălbatică, șopârle, salamandra carpatică sau vipera.

Rezervația Naturală Țaul Chendroaiei

Situată pe teritoriul comunei Ocna Șugatag, în apropierea localității Hoteni, rezervația pare o mlaștină compusă din mușchi. Dacă ajungi aici, asigură-te că îți aduci aparatul foto, pentru că totul în jur este impresionant.

Biserica de lemn din Breb

Această biserică are hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, datând din 1622. Acest lăcaș de cult are unul dintre cele mai vechi și bine păstrate turnuri de biserică din țară. De asemenea, poți vedea colecția de icoane care datează din secolele XVII, XVIII și XIX.

Oscan sugatag

Biserica de lemn din Șugatag

Cu hramul Cuvioasa Paraschiva, biserica de lemn din Șugatag datează din anul 1642 și este făcută din lemn de stejar.

Lacul Albastru din Baia Sprie

Acesta este un loc mai puțin cunoscut, însă cu adevărat spectaculos. Lacul își schimbă culoarea în funcție de vreme și anotimp și variază de la albastru verzui la verde aprins.

Mocănița de la Vișeu

Această plimbare cu mocănița este celebră în Maramureș. Traseul te duce prin inima pădurii, prin peisaje spectaculoase. Dacă ajungi în zona Maramureșului, aceasta este o activitate care trebuie neapărat să fie pe lista ta.

Cascada Cailor de la Borșa

Este cea mai înaltă cascadă din România, învăluită într-o legendă interesantă. Apa adunată într-un circ glaciar se revarsă peste Podul Cailor. Aici se spune că un grup de cai a căzut în gol din cauza că era ceață. Poți ajunge la cascadă pe jos sau cu telescaunul din stațiunea Borșa.

Unde se află și cum ajungi la Ocna Șugatag

Ocna Șugatag este situată la poalele Gutâiului, pe culmea dintre Valea Marei și Valea Cosăului, la o altitudine de 490 de metri.

Atestată documentar din 1355, denumirea sa derivă din activitatea de extragere a sării începând cu secolul XIV.

Se află la 55 de kilometri distanță de Baia Mare, la 20 de kilometri de Sighetu Marmației, la 10 kilometri de Vadu Izei și la doar 4 kilometri de Ferești.

Accesul în Ocna Șugatag se poate face atât cu mașina personală, urmând drumul național DN18 care leagă Baia Mare de Sighetu Marmației, cât și cu trenul până în gara orașului Sighetu Marmației, de unde există mai multe opțiuni de transport până în Ocna Șugatag.

Articol recomandat de sport.ro
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Citește și...
Stațiunea din România care a purtat numele reginei Elisabeta. Astăzi are cea mai nouă plajă de pe litoral
Stațiunea din România care a purtat numele reginei Elisabeta. Astăzi are cea mai nouă plajă de pe litoral

Eforie Sud este o localitate componentă de reședință e orașului Eforie din Constanța. Pe vremuri, înainte de Al Doilea Război Mondial, se numea Carmen Sylva - pseudonimul Reginei Elisabeta.

Stațiunea din România unde se tratau dacii în antichitate. Puțini români știu cât de veche este
Stațiunea din România unde se tratau dacii în antichitate. Puțini români știu cât de veche este

Geoagiu-Băi este o stațiune balneoclimaterică, componentă a orașului Geoagiu. Se află la 18 km de Orăștie și 46 de km de Municipiul Deva.

Stațiunea din România în care erau doar turiști străini în perioada comunismului. A fost construită special pentru elite
Stațiunea din România în care erau doar turiști străini în perioada comunismului. A fost construită special pentru elite

Stațiunea Jupiter este una dintre cele 11 destinații turistice de interes național din județul Constanța, situată la doar 40 de kilometri distanță de orașul cu același nume și la doar 5 kilometri de Mangalia.

Stațiunea din România aflată într-un peisaj de vis, cu izvoare sulfuroase folosite la tratament de mii de români
Stațiunea din România aflată într-un peisaj de vis, cu izvoare sulfuroase folosite la tratament de mii de români

Stațiunea Pucioasa se află în județul Dâmbovița, la 350 de metri altitudine. Izvoarele de sulf și iod au fost descoperite în 1828, iar factorii naturali de cură ai zonei constau în ape minerale sulfuroase, sulfatate, clorurate, calice și sodice.

Stațiunea din România care întrece Mamaia. Românii se bat pe cazări pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Stațiunea din România care întrece Mamaia. Românii se bat pe cazări pentru minivacanța de 1 Mai și Paște

Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, unul dintre motive fiind faptul că nu se mai organizează în perioada menţionată festivalul Beach Please, la Costineşti.

Recomandări
Cum s-a produs accidentul din Gara Basarab. Locomotiva s-a izbit de tren pentru că ar fi rămas fără frâne
Cum s-a produs accidentul din Gara Basarab. Locomotiva s-a izbit de tren pentru că ar fi rămas fără frâne

S-a activat planul roșu, vineri seară, în Gara Basarab din Capitală. 15 persoane au fost rănite, după ce locomotiva unui tren privat s-a ciocnit de vagonul la care urma să se cupleze.

Viktor Orban: Ursula von der Leyen, preşedinta realeasă a Comisiei Europene, nu e un adversar politic, este angajata noastră
Viktor Orban: Ursula von der Leyen, preşedinta realeasă a Comisiei Europene, nu e un adversar politic, este angajata noastră

Ursula von der Leyen, preşedinta realeasă a Comisiei Europene, nu este un adversar politic, ci este "angajata noastră", a declarat vineri prim-ministrul ungar Viktor Orban, în emisiunea "Bună dimineaţa, Ungaria!"

Vin furtunile. ANM a emis Cod Galben și Cod Portocaliu în mai multe județe: averse torențiale, vijelii și grindină
Vin furtunile. ANM a emis Cod Galben și Cod Portocaliu în mai multe județe: averse torențiale, vijelii și grindină

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, mai multe avertizări de vreme nefavorabilă, valabile pentru mai multe regiuni din România.