Cei trei I care au crescut PIB-ul Romaniei: industrie, IT si impozite. Cum sta economia tarii fata de anul 2013
Economia a crescut cu 1,8% in al treilea trimestru fata de trimestrul 2, sustinuta de industrie si IT&C, potrivit cifrelor Institutului National de Statistica
Produsul Intern Brut a crescut in trimestrul al treilea fata de precedentele trei luni cu 1,8% in termeni reali, potrivit datelor publicate miercuri de INS. Cresterea este putin sub cea anticipata initial, fiind sustinuta de industrie si de sectorul IT si al comunicatiilor. Este vorba insa numai de date provizorii, dat fiind ca anul nici nu s-a incheiat
Industrie, IT si impozite
INS a anuntat, totodata, o noua modificare a estimarii privind PIB in trimestrele anterioare, dupa revizuirea seriei brute conform Sistemului European de Conturi si a seriei ajustate sezonier. Ca urmare a noilor metode de calcul, PIB a scazut in trimestrul doi cu 0,4% fata de trimestrul I 2014 (initial, scaderea era anticipata la 0,3%) si a crescut in trimestrul I 2014 cu 0,7% fata de trimestrul IV 2013.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Cele mai importante contributii la cresterea PIB in perioada 1.I-30.IX 2014, comparativ cu aceeasi perioada din anul 2013, le-au avut: industria (+1,3%), cu o pondere de 30,3% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 4,2%; informatiile si comunicatiile (+0,7%), cu o pondere de 5,2% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 15,3%", se arata in comunicatul INS. O contributie pozitiva au avut si impozitele nete pe produs (0,3%), a caror pondere la formarea PIB a fost de 12% si care au inregistrat o crestere a volumului cu 2,6%.
Constructiile, in ruina
Reducerea volumului de activitate din constructii, cu 3,1% a avut un impact negativ, contributia sa la cresterea PIB fiind de -0,2%. Intermedierile financiare si asigurarile au avut, de asemenea, o contributie negativa la cresterea PIB (-0,1%), ca urmare a scaderii volumului de activitate cu 2,8%.
Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cele mai importante contributii la cresterea economica au fost reprezentate de consumul gospodariilor (3%), cu o pondere de 62,5% la utilizarea PIB si al carei volum s-a majorat cu 4,8%, respectiv exporturi (1%), consecinta a cresterii cu 8,1% a volumului exporturilor de bunuri si servicii corelata cu cresterea mai redusa a volumulului importurilor de bunuri si servicii, cu 5,7%.
Citeste si: Cele 300 de taxe si impozite care ii descurajeaza pe tinerii romani sa-si deschida o afacere
Crestere fata de 2013
Ca serie ajustata sezonier, Produsul intern brut estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 167,07 miliarde lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 1,8% fata de trimestrul anterior si cu 3% fata de aceeasi perioada din 2013. Ca serie bruta, PIB a fost de 183,594 miliarde lei preturi curente, mai mare cu 3,2% comparativ cu trimestrul III 2013. La noua luni, Produsul Intern Brut estimat este de 496,298 miliarde lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 3,1% fata de perioada corespunzatoare din 2013. Ca serie bruta PIB a ajuns la 469,213 miliarde lei, in urcare cu 2,8%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
INS va anunta la 14 ianuarie a doua varianta provizorie a datelor privind evolutia PIB in trimestrul al treilea. La 14 noiembrie INS estima, prin datele-semnal, ca economia a crescut cu 1,9% in cel de-al treilea trimestru comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, serie ajustata sezonier, si cu 2,8% pe primele noua luni, cu 0,4 puncte procentuale peste avansul anual inregistrat in luna iunie. Tot atunci datele revizuite ale Statisticii indicau ca economia romaneasca a evitat intrarea in recesiunea tehnica, intrucat PIB-ul din trimestrul intai a urcat cu 0,5%, comparativ cu o scadere de 0,1% la ultima revizuire anuntata, in timp ce scadere din T2 a fost de numai 0,3%.
Sursa: Mediafax
Etichete: IT, impozite, crestere, pib, economie, industrie, statistici,
Dată publicare:
03-12-2014 10:19