Ce inseamna prostitutia, drogurile si contrabanda pentru PIB. Formula matematica a sexului pe bani si "harta tarifelor"

prostitutie

Dupa Marea Britanie, Italia, Belgia si Spania, tara noastra a inceput sa introduca in calculul prosperitatii nationale prostitutia, traficul de droguri si contrabanda cu tigari si alcool.

VEZI MAI JOS HARTA TARIFELOR

Stim cu totii ca interlopii desfasoara activitati banoase in Romania, dar cat de banoase? Paradoxal, cel mai precis raspuns ar putea sa nu vina de la politie, ci de la Institutul National de Statistica, care a introdus in calculul PIB si activitatile ilegale, la cererea Uniunii Europene.

Asa am putut afla ca traficul de droguri a depasit anul trecut 750 de milioane de lei, peste cifra de afaceri a unor companii precum Bricostore, Electrica sau Toyota Romania, dar si cat au castigat proxenetii. Statisticienii au pus la punct chiar si o formula de calcul a productiei in domeniului comertului cu carne vie. Sa le luam insa pe rand.

UE ne numara prostituatele si traficantii
Mai intai, cum s-a ajuns ca Institutul National de Statistica sa faca astfel de calcule? Fiindca ne-a cerut-o chiar UE, care in Sistemul European de Contabilitate Nationala (SEC), folosit de toate tarile Uniunii, a prevazut ca activitatile ilegale care indeplinesc criteriile unei tranzactii economice trebuie incluse in calculul PIB.

Citește și
Ou Kinder
Surpriza cu oua Kinder. Trei femei care introduceau ilegal dulciurile in SUA au fost retinute
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Lupte pentru teritoriu intre prostituatele romance

E adevarat ca nu toate tarile au acceptat aceasta regula: Franta a anuntat in iunie ca nu va include in PIB prostitutia si traficul de droguri, invocand argumente morale - si anume ca dependenta de stupefiante si vanzarea propriului trup nu sunt activitati comerciale liber consimtite. Romania, insa, a acceptat normele SEC, asa ca acum avem in fata dimensiunile activitatilor ilegale din tara noastra.

contrabanda cu tigari, caini

Tigari fara timbru de sute de milioane

724 de milioane de lei a totalizat contrabanda cu tutun in 2013 iar cea cu alcool, 144 de milioane. Cifrele sunt in scadere la tigari – in 2007 si 2008 volumul contrabandei cu netimbrate era estimat la peste un miliard si – si in crestere la bautura, unde inainte de criza se vindeau aproape de trei ori mai putine sticle cu alcool de contrabanda. Calculul presupune insa ca hotelurile si restaurantele ar vinde doar bauturi si tigari timbrate, deoarece aceasta este metodologia de calcul europeana.

Captura uriasa de tigari la granita cu Moldova. "Erau peste 800.000"

Cum stau din aceste punct de vedere alte tari care au inclus contrabanda in calculul PIB? In Marea Britanie, acest sector e estimat la 300 de milioane de lire, adica 1.67 miliarde lei iar in Italia doar traficul cu tigari aduce 300 de milioane de euro, adica 1.3 miliarde lei.

Cat “sex comercial” consuma romanii

In privinta prostitutiei, statisticienii romani recunosc ca nu exista suficiente informatii oficiale, dar s-au straduit sa ajunga la o cifra – 179.3 milioane de lei, in scadere dramatica fata de 2009, cand prostitutia producea 332 de milioane. Criza pare sa fi dus la un declin al veniturilor din aceasta activitate ilegala, cel putin in Romania, fiindca in alte tari e in floare. In Marea Britanie ajunge la 5.3 miliarde de lire, adica aproape 30 de miliarde de lei, in Italia la 15.4 miliarde lei iar in Spania la peste 16 miliarde lei, de aproape 100 de ori mai mult decat in Romania. De altfel, si contributia la PIB e infima – 0.03 procente, fata de 35% la spanioli.

Dat fiind ca in toate tarile s-a folosit aceeasi metoda de calcul, comparatia ar trebui sa fie corecta. Daca sunteti curiosi care este formula matematica, iata ce spun statisticienii romani. “Productia obtinuta din practicarea sexului comercial este consumata de catre gospodariile populatiei. Productia= Σ( nr practicante * pret mediu * nr clienti mediu zilnic * nr zile lucratoare) pe locuri de desfasurare”.

Drogurile nu tin cont de criza
In fine, drogurile. Si aici s-au folosit formule matematica ce tine cont de coeficientul de dilutie, de frecventa consumului si alti parametri care te duc cu gandul la Breaking Bad. In final, s-a ajuns la cifra de 750.4 milioane lei, adica 0.1 din PIB. Prin comparatie, in Marea Britanie drogurile produc echivalentul a 25 de miliarde de lei, in Italia peste 46 de miliarde si in Spania 23 de miliarde. Si, spre deosebire de alte activitati ilegale, traficul de droguri nu a fost afectat de criza - dimpotriva, a crescut fata de 2007, cand era de 662 milioane lei, sau 2010, cand abia depasea 500 de milioane.

Toate institutele nationale de statistica recunosc insa ca, dat fiind caracterul ilegal al acestor activitati, aceste cifre ar putea fi o subestimare grava a dimensiunilor fenomenului. Momentan, el pare nesemnificativ in PIB nu doar in Romania, unde abia daca reprezinta 0.23%, ci si in Germania (0.2%), Portugalia (0.4%), Italia (0.9%) si Spania (0.87%). In fine, in Luxemburg, cea mai bogata tara din UE, activitatile ilegale reprezinta un procent din PIB la fel de mare – sau de mic - precum in Romania

bani,droguri

Pe de alta parte, cifra totala de afaceri a contrabandistilor cu tutun din tara noastra o depaseste pe cea a companiilor JT International si Philip Morris Romania la un loc. Iar proxenetii ar gestiona o activitate cu cifra de afaceri mai mare decat Lafarge, Bricostore, Oltchim sau Electrica. Asa ca nu putem vorbi despre un fenomen care poate fi ignorat de economisti

"Harta tarifelor"

Interesant este ca INS a calculat si tarifele medii practicate la nivelul fiecarei regiuni si in functie de locul unde "lucreaza" fiecare escorta. In varful acestui clasament se afla Bucurestiul si zona de Sud-Est unde o asemenea "intalnire" poate ajunge la 100 de euro. In schimb, in zona de sud si sud-vest, tariful coboara si sub 50 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Razboiul pentru plaje intre bogati si saraci. O tara si-a marit suprafata cu UN SFERT folosind nisip furat
Razboiul pentru plaje intre bogati si saraci. O tara si-a marit suprafata cu UN SFERT folosind nisip furat

 Facem glume pe seama traficului romanesc cu fier vechi, dar exista un fenomen mult mai dramatic, in tari in comparatie cu care suntem bogati: traficul cu nisip.

Surpriza cu oua Kinder. Trei femei care introduceau ilegal dulciurile in SUA au fost retinute
Surpriza cu oua Kinder. Trei femei care introduceau ilegal dulciurile in SUA au fost retinute

Trei femei din Canada sunt retinute in Seattle, dupa ce vamesii le-au legat de o retea de contrabanda cu oua Kinder. Oficialii au confiscat peste 6.000 de oua de ciocolata, in interiorul carora se aflau jucarii de plastic.

Un barbat a ascuns 2.400 de tigari de contrabanda fabricate in Ucraina intr-o icoana. A fost prins de politia din Galati
Un barbat a ascuns 2.400 de tigari de contrabanda fabricate in Ucraina intr-o icoana. A fost prins de politia din Galati

Politistii de frontiera galateni au descoperit, luni, peste 11.000 de tigari pe care trei persoane au incercat sa le introduca in Romania ascunse intr-o icoana, in borcane cu sos de tomate sau in roata de rezerva a unui autoturism.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.