Ce inseamna pentru romani rezultatul negocierilor cu FMI. Schimbarile care ne vor afecta din 2014
Semne rele anul are. Ca sa isi respecte promisiunile de crestere a pensiilor si salariilor, Guvernul va introduce din 2014 impozite suplimentare cuprinse in acordul cu Fondul Monetar International.
Desi nu vor fi platite direct de cetateni, o parte dintre aceste taxe ar putea sa incarce facturile de gaz, energie, telefonie si internet. Reducerea CAS a fost amanata pentru mijlocul anului, dar sefa echipei de negociatori a Fondului spune ca aceasta masura nu este cuprinsa in bugetul viitor.
Ca sa faca rost de bani anul viitor guvernul va taxa pana si stalpii de electricitate, cablurile de televiziune si internet, pana si tevile de gaze, canalizare si apa. Aceste constructii speciale, cum le spune guvernul, apartin companiilor de utilitati cu care noi toti avem incheiate contracte. Deocamdata nu se stie exact cat de mare va fi impozitul, insa putem sa presupunem ca macar o parte din acest impoziit va fi transferat de companii catre gospodarii prin factura finala. Deci vorbim cumva de un impozit indirect pentru toti romanii.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Tot de anul viitor vor urca si accizele cu 2,5%. Adica se vor scumpi tigarile si bauturile alcoolice.
In plus, redeventele vor creste cu 25% pentru toate resursele naturale in afara de petrol si gaze. Adica s-ar putea scumpi apa minerala sau sarea, dar si materialele de constructii.
Practic, anul viitor guvernul muta bani dintr-un buzunar in altul. Din impozitul pe constructii speciale se vor incasa 500 de milioane de lei, exact cat costa majorarea salariilor profesorilor debutanti, ale medicilor rezidenti si salariul minim pentru bugetari. Din celelalte taxe si impozite se va plati majorarea pensiilor cu 3,7% si se vor directiona, sustine guvernul, mai multi bani pentru investitii.
Premierul promite si o reducere a contributiilor de asigurari sociale de 5% de la 1 iulie, insa sefa FMI spune ca o asemenea taiere nu este prevazuta in bugetul pe anul viitor.
In 2014 salariul minim va creste in doua trepte. De la 1 ianuarie la 850 de lei si de la 1 iulie la 900 de lei.