NEGOCIERILE cu FMI. Salariul minim brut va fi MAJORAT; ACCIZA de 0,7 centi la litrul de carburant
Zi decisiva pentru negocierile cu FMI. Delegatia Fondului Monetar s-a aflat luni seara la Guvern pentru a discuta cu ministrul Finantelor despre taxele, impozitele si bugetul de anul viitor.
UPDATE: Salariul minim brut va fi majorat anul viitor in doua etape, respectiv de la 800 lei, in prezent, la 850 lei incepand cu 1 ianuarie si la 900 lei de la 1 iulie, urmand sa fie operate si cresteri salariale individuale, dar nu pentru toti bugetarii, ci tintit pe profesori debutanti si medici rezidenti.
Sinteza declaratiilor lui Victor Ponta:
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
- Guvernul va creste cu 25% redeventele pentru resursele naturale, cu exceptia celor de petrol si gaze;
- Accizele vor fi indexate de de la 1 ianuarie 2014 in functie de rata inflatiei si nu de cursul de schimb;
- Guvernul va introduce o acciza de 0,7 centi la litrul de carburant, fie benzina, fie motorina, banii astfel colectati urmand sa fie varsati intr-un fond special destinat investitiilor in infrastructura rutiera;
- Am finalizat cu bine negocierile referitoare la bugetul pe anul 2014. Au fost abordate probleme extrem de dificile si alegeri dificile. Cateva dintre punctele care s-au aflat in discutie: s-a stabilit pentru anul viitor un deficit de 2,2% din PIB care va fi luat in calcul intr-un PIB care isi va continua cresterea cu 2,2 %;
- Pentru investitii am prevazut investitii care sa depaseasca 6% din PIB;
- Salariul minim - vom lua in calcul cresterea la 850 de lei de la 1 ianuarie si la 900 de la 1 iulie. Nu va fi o crestere a salariilor pentru toti angajatii, ci una tintita. Vor creste salariile medicilor rezidenti, ale profesorilor debutanti;
- Toate pensiile vor fi indexate cu 3,76%;
- Vom avea o crestere a cofinantarii proiectelor importante de 3%;
- Ca masuri de crestere a veniturilor vom indexa accizele in functie de rata inflatiei;
- Vom avea o scadere cu 5% a CAS din al doilea semestru a anului cu obligatia de a identifica pana la 1 iulie toate resursele bugetare pentru ca impactul sa fie neutru.
Daniel Chitoiu a primit mandat de la Victor Ponta si Crin Antonescu sa incheie negocierile luni seara "cu bine sau cu rau", potrivit premierului. Miza discutiilor o reprezinta majorarea accizelor, impozitarea proprietatilor si cresterea salariilor si a pensiilor, propuneri care au iscat neintelegeri intre liberali si social democrati.
La ora 17:00 trebuia sa inceapa la Guvern ultima runda de negocieri cu echipa FMI. Doar ca ministrii implicati, cat si premierul, erau la acea ora la Parlament, in biroul lui Crin Antonescu, unde liberalii si social democratii negociau reducerea contributiilor de asigurari sociale si majorarea salariului minim. La iesire, premierul n-ar vrut sa dea detalii.
Victor Ponta, prim ministru: "Domnul Chitoiu negociaza si acum are un mandat politic din partea noastra si la final o sa vina si la mine. Dl. Chitou negociaza, nu pot sa va spun eu ce o sa negocieze. Intr-un fel tot se finalizeaza cu bine sau cu rau, dar de finalizat trebuie sa se finalizeze".
La pranz, seful PNL anunta care sunt prioritatile partidului sau.
Crin Antonescu, presedinte PNL: "Mandatul a fost in legatura cu cota unica si in legatura cu scaderea cu 3% a CAS-ului. Este un mandat pe care dl. Chitoiu l-a pastrat, pe care l-a sustinut si pe care il sustine in continuare. Domnul Chitoiu in continuare discuta cu FMI reducerea CAS".
Reducerea CAS cu 3% inseamna bani mai multi pentru firme. La fiecare salariu mediu, angajatorul economiseste 66 de lei. O firma cu 20 de angajati, cu salarii medii, aduna intr-un an aproape 16.000 de lei, bani cu care ar putea plati inca un salariat. Aceasta masura aduce insa incasari mai mici la buget, iar FMI va cere cel mai probabil la schimb introducerea unui nou impozit sau taierea unor cheltuieli.
Crin Antonescu, presedintele PNL: "Premierul a spus ca lasa la decizia partenerului din USL - PNL - ultimul element privitor la CAS, in legatura cu aceasta decizie".
Crin Antonescu anunta si majorarea salariului minim, masura care a fost anuntata si in weekend de purtatorul de cuvant al Guvernului.
"Si noi sustinem majorarea salariului minim in doua transe, pana la 1.000 de lei", a spus Crin Antonescu.
Premierul a anuntat, in schimb, inca de saptamana trecuta, majorarea pensiilor cu 3,75%. A fost aprobata si o majorare a fondului de salarii cu 3%, insa nu este clar care dintre bugetari vor beneficia de ea. Potrivit Mediafax, deocamdata s-a decis doar o majorare a salariilor medicilor rezidenti si a profesorilor debutanti cu 3-4 procente.
In cadrul negocierilor s-a discutat si despre taxarea suplimentara a carburantilor, insa deocamdata nu se stie daca aceasta masura a fost aprobata. Nu a fost anuntata o decizie nici in privinta eventualei extinderi a impozitelor pe proprietati pentru cladirile speciale.
Potrivit Mediafax, FMI estimeaza pentru anul viitor o crestere economica si o inflatie de 2 la suta.
Sursa: Pro TV
Etichete: impozite, fmi, negocieri, guvern, salarii, Crin Antonescu, cas, victor ponta, Daniel Chiţoiu,
Dată publicare:
04-11-2013 18:50