Cât scade rata la un credit Noua Casă de 265.000 de lei pe 30 de ani, refinanțat cu noile oferte ale băncilor
În căutarea de noi clienți, băncile se întrec în oferte pentru credite cu dobânzi fixe pe 3 sau 5 ani. Interes există, mai ales în rândul celor care vor să-și refinanțeze un împrumut mai vechi.
Potrivit datelor BNR, numărul acestora a crescut cu aproximativ 30% de la un an la altul. În multe cazuri, băncile acoperă inclusiv costurile suplimentare care țin de evaluarea casei și de plata notarului.
Iată cum decurg discuțiile pentru refinanțarea unui credit ipotecar. Soții Secrieru și-au propus să schimbe condițiile de creditare, mai ales că acum plătesc pentru un apartament din Sectorul 3 al Capitalei o rată lunară de 5.000 de lei, cu o dobândă variabilă de aproape 9%. Așa că vor înlocui împrumutul cu unul nou, luat în condiții mai bune.
Marian Secrieru, client: „Am redus perioada cam cu 6 ani, în condiții de refinanțare, ceea ce este o treime din termen s-a redus, 2053. Acum e variabilă , dacă acum variabila se duce pe la 8 şi ceva 9 la sută de când am luat eu creditul.”
În prima lună a anului, peste 2.300 de români au căutat oferte mai avantajoase și au apelat la ajutorul băncilor pentru a obține noi împrumuturi.
Potrivit datelor BNR, numărul creditelor refinanțate a crescut constant în ultimii trei ani. De la 17.200 de credite în 2022 la peste 27.000 anul trecut. În 2024, suma refinanțată depăşeşte valoarea de 1,6 miliarde de lei, iar cei mai mulți români care trec printr-o astfel de procedură sunt din București. Urmează cei din județele Timiș, Ilfov, Prahova și Iași.
Iulia Rusu, manager credite strategie: „Preponderent cei mai interesaţi sunt cei care au luat creditul în urmă cu 5-7 ani, cumva este de la sine înţeles, ei se află în prima parte a creditului și suma rămasă de rambursat este mai mare și atunci deciziile privind dobânda la care ar trece sunt mai importante ca efect în rata lunară. Clienţii vin și pun întrebări și apreciază și opțiunile de rambursare anticipată.”
În prezent, zece bănci din piață au dobânzi fixe, sub indicele IRCC de 5,55%, indicatorul de referință pentru creditele consumatorilor.
Irina Chițu, platforma de comparare credite FINZOOM: „Dobânzile variabile sunt ridicate și atunci ca să poată să atragă noi clienți sau să poată să îi păstreze vin cu aceste promoții, pentru că pe lângă un credit ipotecar mai vin la pachet și alte pachete de cont curent, asigurări, alte produse, carduri de credit, atunci au aceste posibilități de a loializa clientul și a da și mai multe produse sau de a crește baza de clienți.”
De exemplu, pentru un credit Noua Casă de 265.000 de lei, pe 30 de ani, la o dobândă variabilă de 7,5%, rata ajunge la 1.860 de lei. Refinanțat cu o dobândă fixă de 5%, rata scade cu aproximativ 430 de lei, arată datele unei platforme financiare.
Și mai avantajoase sunt condițiile pentru cei care păstrează aceeași rată, dar optează pentru reducerea perioadei. Pentru un credit ipotecar de 400.000 de lei, adică 80.000 de euro, pe 35 de ani, rata lunară ajunge la 3.000 de lei, la o dobândă variabilă de 8,55%. Refinanțat, cu o dobândă fixă de 5% pe trei ani și aceeași rată, creditul poate fi redus cu 18 ani și 9 luni.
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, Noua Casa, refinantarea creditelor,
Dată publicare:
05-04-2025 19:23