Cât au luat din buget pensiile speciale ale militarilor şi agenţilor. Valoarea medie: 4.500 de lei
Pensiile speciale ale militarilor, poliţiştilor şi angajaților din servicii au costat bugetul asigurărilor sociale 8,25 miliarde de lei în anul 2019.
Informația apare într-un document recent al Ministerului de Finanțe, în condițiile în care există controverse publice pe marginea sumelor plătite de la buget pentru pensiile militarilor, polițiștilor și ex-salariaților din servicii.
Un calcul simplu arată că un beneficiar al unui astfel de venit primește lunar suma aproximativă de 4.500 de lei. Sunt cheltuieli de 8,25 miliarde de lei cu pensiile speciale, de la bugetul asigurărilor sociale, iar numărul beneficiarilor acestor tipuri de venituri ajunge pe undeva la 150.000 de persoane.
Suma plătită în 2019 este cu foarte puțin mai mare decât în anul 2018, precizează reprezentanții Ministerului Finanțelor, în document.
Datele Ministerului Muncii arată că pensia medie în România al unui beneficiar din sistemul public este de 1.339 de lei.
„Pentru plata pensiilor militare de stat, cumulat la nivelul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații la 31 decembrie 2019, au fost efectuate plăți în sumă de 8,25 miliarde lei, comparativ cu 8,24 miliarde lei la 31 decembrie 2018, înregistrând o creștere de 0,08%.
Comparativ cu programul anual cheltuielile cu asistența socială s-au efectuat în proporție de 100,1%” precizează raportul.
Cât înseamnă pensiile speciale din totalul veniturilor similare din asigurările sociale
La bugetul de stat, cheltuielile cu asistența socială au însumat 37,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere de 25,6% comparativ cu anul 2018. Din totalul plăților, suma de 28,3 miliarde lei, respectiv 75,46%, a fost utilizată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, reprezentând asigurări sociale și ajutoare sociale, se mai arată în documentul citat.
Pensiile speciale, analizate de Curtea Constituțională în septembrie
Pensiile speciale ar trebui impozitate cu un procent de maximum 85%, a stabilit un proiect de lege adoptat în iunie de Parlament. Acesta a fost atacat însă la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație și Justiție. Sesizarea urmează a fi dezbătută de plenul CCR pe 30 septembrie, pentru că instituția a cerut puncte de vedere de la toate instituțiile implicate, care au angajați cu pensii speciale.