Castanii romanesti vor fi salvati de la disparitie cu ajutorul fondurilor europene


Ultimul update: Miercuri 30 Octombrie 2013 06:51
Data publicarii: Duminica 27 Octombrie 2013 20:37
Categorie: Stiri Economice

Trei sferturi dintre ei au inceput sa se usuce in ultimii ani, pentru ca au fost atinsi de o boala numita cancerul castanului.

Iar producatorii s-au vazut sa cumpere castane din Italia sau Grecia, la pret dublu. La Tismana in Gorj, autoritatile de mediu au inceput sa trateze castanii, gratie unui proiect european care va ajunge si in Baia Mare. 

Anul acesta sarbatoarea castanelor din Baia Mare a fost una de import, pentru ca producatorii au cumparat castane din Grecia, mult mai scumpe si fara gust. Pomii de la noi nu au mai rodit.

Un proiect finantat cu bani europeni va salva castanii romanesti. In trunchiul pomilor tineri se injecteaza o substanta care stopeaza evolutia bolii. Insa cei batrani nu mai pot fi salvati.

In Romania sunt aproape 400 de hectare de castani, la Tismana si Baia Mare. Dar in ultimii ani pomii sunt afectati de o boala, numita cancerul castanilor. Din aceasta cauza, recolta este tot mai mica.

La Tismana, din 120 de hectare de castani, peste 80 ar urma sa fie salvate cu ajutorul fondurilor europene. Acelasi proiect se va implementa si in Baia Mare.

Finanatarea obtinuta de Agentia de Protectie a Mediului Gorj este de peste 2 milioane de euro, iar banii trebuie cheltuiti pe parcursul a 4 ani, cat dureaza tratamentele menite sa duca la refacerea plantatiilor de castani.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO