Topul "Suferintei la Pompa": Tara in care soferii dau o treime din venit pe benzina si cat munceste un roman pentru un litru

Ultima actualizare: 31-12-2014 07:14
benzina cover

Romania se numara printre tarile cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat in functie de puterea de cumparare, arata un studiu realizat de Bloomberg in 61 de tari.

Denumit clasamentul “Suferintei la Pompa”, indexul Bloomberg este condus de Pakistan, unde pentru cumpararea unui litru de benzina este necesara o treime din venitul mediu zilnic, care se situeaza la 3,55 dolari (2,8 euro).

Romania se afla pe locul 11 dupa ponderea costului unui galon de benzina in venitul mediu zilnic. Astfel, daca un galon de benzina premium (adica circa patru litri) costa 4,92 de euro, in timp ce venitul mediu zilnic este de 28 de dolari (22,5 euro), un roman trebuie sa plateasca 22,04% din venitul mediu zilnic pentru patru litri. Calculat pentru un litru de combustibil, ponderea este de 5,82% din venitul mediu zilnic.

In ceea ce priveste pretul litrului de benzina, acesta se situeaza la 1,3 euro, scazand cu 17% in ultimele sase luni. Astfel, Romania se claseaza pe locul 29 in randul tarilor luate in considerare de analiza Bloomberg, dupa pretul litrului de benzina. Tinand cont, insa, si de salarii, Romania se plaseaza pe locul 11 in randul celor 61 de state analizate.

Topul tarilor cu cele mai mari preturi la benzina este condus de Norvegia, unde un litru de benzina costa 1,96 de euro, fiind urmata de Turcia (1,79 euro) si Hong Kong (1,72 euro).

In Bulgaria, un litru pe benzina costa 1,19 euro, mai putin decat in Romania, insa clasarea pe pozitia a saptea in topul "suferintei la pompa" este determinata de venitul mediu zilnic de 21 de dolari (16,9 euro). Astfel, pentru cumpararea unui litru de bezina, un bulgar plateste 7,07% din venitul dintr-o zi.

Venezuela ocupa ultima pozitie in ambele topuri, cu un pret de 0,01 euro pe litru de benzina. Ultima data cand guvernul a incercat sa reduca subventiile pentru benzina, in 1989, au avut loc revolte in urma carora au murit sute de oameni.

Clasamentul The Bloomberg Gas Price Ranking analizeaza 61 de tari, luand in calcul pretul mediu al benzinei si "suferinta la pompa", care masoara procentul din venitul mediu zilnic necesar pentru cumpararea unui litru de benzina sau a unui galon de benzina. Datele sunt valabile pentru trimestrul al patrulea din acest an.

Autori:

Simona Cioacata

Vlad Moldoveanu
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO