Calculul BNR. De ce "nu prezinta interes" criza romanilor cu credite in franci elvetieni
In timp ce guvernele din Croatia si Ungaria cauta solutii ca sa-si ajute cetatenii impovarati de creditele in franci elvetieni, in Romania nici Guvernul, nici bancile nu considera ca problema merita atentie speciala.
Totusi, aproximativ 60.000 de romani amagiti de banci in anii 2006-2007 ca au ales cea mai stabila moneda, se zbat acum sa acopere rate duble fata de momentul cand au luat imprumutul.
Doamna Constanta din Suceava este printre miile de clienti amagiti de mirajul francilor elvetieni. Acum risca sa-si piarda casa pentru ca are de platit aproape dublu.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Calculand atunci, rata era de 1000 de lei, acum este de 1800 de lei. Veniturile familiei nu acopera aceasta suma.", spune Constanta David.
In anii de boom bancile nu au avertizat nicio clipa despre riscurile imprumuturilor in franci.
"Costurile exprimate in dobanzi ale francului elvetian sunt mai reduse, acestea pot asigura un anumit tampon fata de eventualele riscuri valutare. In opinia noastra acest tip de risc valutar se afla niveluri sustenabile.", a declarat Mihai Bogza.
Practic, bancile le luau ochii celor veniti sa ceara imprumuturi in moneda elvetiana cu o dobanda promotionala mai mica decat cea pentru euro. Asa se face ca, ratele lunare erau mai mici pentru creditele in aceasta valuta exotica. Acestea insa au explodat dupa incheierea promotiei si pe fondul intaririi francului.
Insa autoritatile romane nu iau in calcul nicio masura de protectie pentru cei imprumutati in franci.
"Din totalul de credite, sunt doar 4,3 %. Fiind sub 5, nu prezinta interes. In Ungaria, Croatia... erau mult mai multi.", spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Potrivit jurnalistilor de la Ziarul Financiar, daca dam deoparte companiile, imprumuturile in franci elvetieni luate de persoanele fizice reprezinta peste 10 procente.
"Creditarea in franci elvetieni reprezinta un episod neferit din istoria recenta si, ca atare, bancile se jeneaza astazi de ideea de atunci cand au tentat clientii cu dobanzi mult mai scazute ca la euro pentru a se indatora in aceasta moneda.", spune Razvan Voican, redactor sef adj. ZF.
Singura solutie pentru cei care au credite in franci elvetieni ar fi o refinantare in lei, daca francul va mai scadea din valoare.
Autoritatile din Ungaria au de gand sa transforme imprumuturile in franci in moneda locala, iar un tribunal din Croatia a decis deja acest lucru, ca sa-i ajute pe cetateni.
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, Ungaria, Croatia, romania, franci elvetieni,
Dată publicare:
25-07-2013 22:11