Creditele din franci elvetieni, convertite in moneda locala. Reactia Romaniei la decizia Croatiei
Un tribunal din Croatia a decis ca imprumuturile in franci elvetieni pe care bancile de acolo le-au acordat inainte de criza sa fie convertite in moneda locala la cursul de la data acordarii creditului.
Mai exact, cu 50% mai mic, decat cel de acum. Decizia i-a pus pe jar si pe bancherii romani. Nici croatii nu au rezistat tentatiei din urma cu 6-7 ani de a lua credite in franci elvetieni, care erau mult mai ieftine decat cele in euro sau in kuna, moneda nationala. Criza a dus cursul de la 4,2 la 6,2 kune pentru un franc. Asa ca o asociatie a clientilor a dat bancile in judecata si a cerut convertirea lor in moneda locala.
"Curtea din Croatia a decis ca imprumuturile vor fi convertite dar nu la cursul de schimb actualci la cursul valabil la data acordarii creditului. De exemplu, in 2008, un franc elvetian era 4,2 kuna" a transmis pentru PRO Tv Boris Mišević, NovaTV Croatia.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Chiar saptamana trecuta Croatia a devenit a 28-a tara membra a Uniunii Europene, iar multi avocati spun ca decizia justitiei croate ar putea fi aplicata si la noi.
"Este o decizie europeana as numi-o, se poate folosi foarte bine in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg. Am putea sa depunem oarecum ca si jurisprudenta europeana intr-un dosar intern", spune Marius Coltuc.
"Daca a fost posibil pe temeiul acestei legislatii a protectiei consumatorului de nivel european, implementata in Croatia asa cum au considerat ei de cuvinta, inseamna ca posibil si in Romania pentru ca si in Romania aceste principii sunt implementate sau ar trebui implementate", a declarat avocatul Gheorghe Piperea.
Alti avocati spun insa ca daca ai imprumutat 100 de euro in 2007 nu poti sa dai inapoi acum doar 320 de lei, adica echivalentul a 70 de euro in prezent.
"A obliga o banca sa primeasca o suma de bani la un pret de cost sub pretul de cost de atunci nu este corect din punct de vedere economic, nu discut juridic, pentru ca aceasta sentinta pare sa fie asa, mai mult o... microrazbunare - in definitiv si judecatorii poate ca au credit", spune Andrei Sarban.
Decizia instantei croate nu este insa definitiva, bancile avand drept la recurs si apel.