Bugetarii, avantajați de creșterile de salarii din 2019. Cât câştigă acum, în medie
Anul trecut, salariile românilor au crescut în medie cu 13%, arată datele oficiale. Iar unii au primit, mai mult de atât. De departe însă, angajaţii la stat au fost cei mai câştigaţi.
Aceste creşteri, de 25%, sau chiar mai mult, i-au făcut şi pe mulţi lucrători din privat să se orienteze spre un post "călduţ" la stat.
În 2020, tendinţa era de creştere a salariilor, în domenii ca IT, comerţ şi producţie, spun specialiştii, dar totul este pus acum sub semnul întrebării, din cauza extinderii epidemiei de coronavirus.
Economia în creştere şi lipsa forţei de muncă au pus presiune pe şefi să crească salariile. Mai ales că la stat lefurile au crescut şi cu 25%.
Elena Antoaneac, specialist resurse umane: ''În zona bugetară, datorită unor legi speciale, salariile au crescut foarte mult, toată creşterea salarială a fost trasă de mediul public, nu de cel privat. Angajaţii recunosc că asta-şi doresc să obţină un post în mediul public, fiind atraşi de, cum zic ei, un ''job calduț'' într-o instituţie de stat''.
Job-urile la stat, tot mai căutate
Interesul pentru joburile la stat se vede şi în accesările pe care le are site-ul guvernului pe care apar posturile libere.
Lansat în 2013, site-ul posturi.gov.ro a trecut de 209 milioane de vizualizări şi a devenit cel mai popular site al guvernului.
Potrivit statisticii, anul trecut salariul mediu net a crescut cu 13% la nivelul economiei, dar inflaţia de 4 procente a mai ''mancat'' din această majorare.
Cele mai mari creşteri le-au avut cei pentru care Guvernul a decis majorări salariale - vorbim despre bugetari, dar şi despre constructori, unde leafa s-a majorat cu 50%, ca urmare a instituirii unui salariu minim de 3.000 de lei în acest domeniu.
La privat, însă, majorările au fost mult mai modeste.
Bogdan Badea, CEO platforma recrutare: ''Procentual, zonele cu salarii mici - producţie şi retail - au crescut cel mai mult salariile în 2019, pentru că au avut nevoie de oameni, salariile fiind destul de mici, creşterile probabil au fost peste 15%.''
Cele mai consistente creşteri salariale au venit pe final de an, aşa că în decembrie s-a ajuns la un câştig mediu net de 3.340 de lei.
Tendința de creștere a salariilor
Sunt însă diferenţe foarte mari între diferitele sectoare ale economiei, dacă în IT un salariu mediu ajunge la 7.700 de lei, în croitorie leafa este de patru ori mai mică.
Potrivit unui sondaj realizat de o companie de consultanţă, printre manageri, companiile din construcţii, cele din imobiliare, comerţ şi industrie ar fi dispuse să crească lefurile cu până la 20% anul acesta. Extinderea epidemiei de coronavirus aduce incertitudini în economie.
Bogdan Badea: „Avem semnale că deja companiile din producţie, cele care folosesc materie primă din China, se gândesc să închidă producţia. Cei din zona de birouri iau în considerare munca de acasă, avem companii care nu-şi mai trimit oameni să călătorească.''
Potrivit datelor Comisiei Naţionale de Prognoză, în sectorul bugetar lucrează acum 960 de mii de oameni, excluzându-i pe cei din Apărare, Interne şi servicii secrete. Iar în sectorul privat, sunt angajaţi 4,3 milioane.
Aceleaşi date arată că salariul mediu brut la bugetari este de peste 7.100 de lei, pe când la privat - cu 2.000 de lei mai mic.