Salarii de 350 de lei pe zi în construcții, dar firmele nu găsesc oameni. Care este motivul
Mai multe castele, cetăți și biserici din ţară ar putea fi renovate cu ajutorul fondurilor europene.
Zeci de milioane de euro sunt puse la dispoziția României, pentru a-și salva clădirile de patrimoniu, însă responsabilii nu găsesc meseriași pentru lucrările de reabilitare. La Saschiz, în Mureș, de pildă, firma care a câștigat licitația de restaurare a cetății se află de 7 luni în faza de organizare de șantier.
Ridicată în secolul 14, cetatea ţărănească de la Saschiz face parte din patrimoniul UNESCO şi este vizitată în fiecare an de mii de turişti, deşi a ajuns o ruină. Primăria a reuşit să obţină o finanţare de aproape 2 milioane de euro, pentru reabilitare, şi - vara trecută - a dat ordin să înceapă lucrările.
Restaurarea cetăţii constă în refacarerea tuturor turnurilor, poarta de intrare, turnul porţii, turnul preotului, voievodal, muniţiei şi turnul şcolii. În 7 luni, constructorul a reuşit doar să împrejmuiască zona şi să monteze nişte schele. Apoi... s-a oprit.
Ovidiu Șoaită, primar Saschiz: „Din păcate suntem doar la jumătate, doar din partea de organizare şantier. Ei invocă vremea nefavorabilă, dar realitatea aceasta este: sunt în deficit serios de forţă de muncă şi de meseriaşi.”
Dragoș Feurdean, manager de proiect: „Noi aducem muncitori din Negreşti Oași, din Maramureş, meşteri care au experienţă pe cetăţi, dar sunt puţini. Un dulgher care se pricepe să facă cetăţi ia 350 de lei pe zi. Am aduce mai mulţi dar nu găsim."
Localnică: „Sunt mulţi care pleacă în străinătate.”
Localnic: „Acolo alt trăi, în construcţii 1.400 - 1.500 de euro."
Cea mai frumoasă construcţie medievală din Bistriţa se află şi ea în renovare. Estimate la 5 milioane de euro, lucrările la castelul Teleki din Posmuș, au început în vara anului trecut, dar înaintează lent pentru că e nevoie de meşteri picepuți ca să le facă.
Bogdan Ivan, purtător de cuvânt CJ Bistrița Năsăud: „Vorbim despre lucrări care necesită foarte multă migală, au fost folosite tehnici de lucru care sunt specifice epocii medievale şi din acest motiv s-a lungit foarte mult ."
Reporter: Găsiţi oameni?
Ioan Ursa, șef de echipă: Găsim şi nu găsim, mai greu, meşteri mai ales în lemn. Cel mai dificil ar fi boltele, sunt nişte bolte care trebuie refăcute.
Firmele de construcţii reuşesc cu greu să găsească angajaţi, chiar dacă sunt dispuse să le ofere salarii peste medie. Un dulgher primeşte cel puţin 4.000 de lei pe lună. La fel şi un zidar care ştie să citească planuri.
Şi la biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca mai este nevoie de muncitori.
Constructorul spune că are dificultăţi mai ales în a găsi meşteri care să se priceapă să lucreze cu piatră. Ei ar trebui să cureţe zidurile bisericii şi să repare eventualele crăpături.
4 milioane de euro au fost alocaţi uneiconstrucţii reprezentative pentru arhitectura gotică din Transilvania. Din toamna lui 2021, turnul bisericii va fi deschis permanent pentru vizitatori... dacă lucrările se încadrează în grafic.