Recepționerii, între cei mai căutați angajați pe piața muncii. Ce salarii plătesc hotelierii
Sezonul de vară vine cu o multitudine de oferte de angajare în domeniul industriei ospitalității, iar recepționerii sunt între cei mai căutați angajați din turism.
Patronii din turism se plâng de ani de zile de o criză de forță de muncă fără precedent care a cuprins domeniul în ultimii ani și pe care o consideră cea mai gravă din ultimii 30 de ani. De aceea, site-urile de recrutare sunt pline cu anunțuri de angajare pentru personal în hoteluri și restaurante.
Pe măsură ce această ramură a economiei se dezvoltă, se deschid noi hotelui și pensiuni, criza de personal se acutizează. Potrivit patronatelor din industrie, în turism există un deficit de forță de muncă de cel puțin 50.000 de angajați, pe care patronii din HoReCa trebuie să-i găsească, în special în sezonul estival.
Variantele la care apelează angajatorii pentru a ocupa joburile vacante sunt școlarizarea la locul de muncă, diferite bonusuri și beneficii sau, din ce în ce mai des în ultima vreme, recrutarea de personal din străinătate.
Lipsa de angajați și fluctuația mare din domeniu au adus schimbari și la capitolul salarizare. Potrivit statisticilor oficiale, lefurile din domeniu nu sunt dintre cele mai mari, însă acestea s-au dublat de la criza din 2008. Iar cei mai mulți dintre patroni oferă angajaților lor posibilitatea crească în companie, să se experimenteze, în consecință și să câștige din ce în ce mai mult.
Așadar, o carieră în industria hotelieră poate fi o opțiune pentru cei cărora le place să lucreze cu oamenii, să comunice și să-și facă clienții să se simtă bine.
Potrivit anunțurilor de angajare, cerințele unui job de recepționer nu sunt exagerate și este o meserie pe care aproape oricine poate să o facă. Trebuie doar să fii spontan, atent la detalii și să ai o prezență agreabilă. În ceea ce privește studiile, este nevoie dar de o diplomă de bacalaureat și un curs de calificare ca tehnician de hotel sau recepționer. Cunoașterea limbilor străine este o condiție obligatorie, cu cât mai multe, cu atât mai bine.
În ceea ce privește salarizarea, un recepționer debutant poate câștiga salariul minim pe economie, la care se adaugă bonusuri, o masa caldă sau alte beneficii financiare - cum ar fi asigurări medicale, pe care patronii le oferă la pachet. Salariile cresc pe măsura experienței, iar în vârf de sezon, acestea pot ajunge la 3.000-4.000 de lei, cu tot cu tipsuri și alte bonusuri.
În consecință, jobul de recepționer, chiar dacă nu foarte bine plătit, poate fi rampa de lansare pentru o carieră în industria ospitalității, un domeniu uneori dificil, dar frumos și care oferă multe satisfacții.
Vezi pe OLX care sunt locurile de muncă disponibile pentru recepționeri!
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.