BNR a mentinut dobanda cheie la 3,5% si a pastrat rata rezervelor minime la 12% pentru RON si 18% pentru valuta
Consiliul de Administratie al BNR a mentinut dobanda de politica monetara la 3,5% pe an, oprind astfel ciclul de reduceri, si a pastrat ratele rezervelor minime obligatorii la 12% pentru pasivele in lei, respectiv 18% pentru valuta.
"CA al BNR reafirma ca utilizarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrala in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international va permite indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu, precum si asigurarea stabilitatii financiare", se arata intr-un comunicat transmis vineri de BNR.
De asemenea, BNR vizeaza in continuare gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. De altfel, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a indicat inca de la sedinta de politica monetara din februarie ca va fi stopat ciclul de taiere a dobanzii.
"Cred ca acum suntem bine pozitionati ca sa nu plimbam in sus si in jos rata de politica monetara. Pe volatilitati pe fluxuri de capital, preferam sa nu fim foarte ortodoxi si sa lasam volatilitate in piata monetara. Rata de politica monetara va fi foarte bine focalizata pe inflatie", a afirmat Isarescu dupa sedinta din februarie.
Analistii financiari au anticipat deciziile Consliliului de Administratie de vineri, asteptandu-se la mentinerea dobanzii cheie si a ratelor rezervelor minime obligatorii, intrucat exista suficienta lichiditate in piata la acest moment.
BNR a operat ultima reducere a dobanzii in luna februarie, de la 3,75% la 3,5%, atingand un minim istoric. Ciclul de relaxare a dobanzii cheie a inceput in iulie 2013, cand dobanda de politica monetara se situa la nivelul de 5,25%, si a inclus sase trepte de diminuare a indicatorului.
Totodata, banca centrala a redus la inceputul lunii ianuarie ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%, eliberand astfel lichiditati in piata de patru miliarde lei si 500 milioane euro pentru stimularea creditarii si sprijinirea bancilor de a-si reduce datoriile pe care le au la finantatorii externi.