Experiment Stirile PROTV, confirmat de un reprezentant BNR. "A fost o pacaleala din partea bancilor"
Bancile au pacalit clientii. Declaratia nu vine de la milioanele de romani care platesc taxe si comisioane uriase, ci de la un inalt reprezentant al Bancii Nationale.
Pana si BNR considera ca bancherii au gresit, dupa ce la unele depozite oamenii primesc mai putini bani decat au depus.
In ianuarie, Stirile PROTV au aratat cum la un depozit pe 3 luni cu o dobanda de 2,8% clientul primeste mai putini bani decat a depus. Astfel pentru 3.000 de lei depusi, dupa 90 de zile clientul se alege la final cu 2995 de lei, cu 5 mai putin decat suma initiala.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Asta dupa ce se scad comisioanele de retragere, de administrare si impozitul de 16%.
Acesta nu este din pacate un exemplu singular.
Este poate pentru prima data cand un oficial BNR acuza public bancile ca au pacalit clientii. Seful directiei de supraveghere Nicolae Cinteza sustine ca a primit mai multe reclamatii din partea clientilor.
Acuza bancherii de lipsa de transparenta dupa ce au redus dobanzile la depozite, dar au majorat comisioanele, iar unii clienti s-au trezit ca retrag de la ghiseu mai putini bani decat au depus intitial.
Toate bancile au primit o scrisoare de la BNR in care li se cere sa remedieze aceasta situatie pana la sfarsitul lui februarie si sa anunte Banca Nationala ce solutii au gasit.
Seful Supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza, sustine ca deficientele de comunicare ale bancilor in raport cu clientii sunt grosolane.
Nici la depozitele pe 1 an situatia nu e mai buna. Dobanzile pentru depozitele in RON pleaca de la 3% si ajung la 5%.
De exemplu, la un depozit de 5.000 de lei pe un an cu dobanda de 3,3%, constituit in ianuarie, dupa scaderea impozitelor si a comisioanelor clientul se intoarce acasa cu 5.082 de lei.