Blejnar anunta din noua functie ca va controla 400 de milionari ai Romaniei. Care sunt criteriile
Fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, care va conduce Directia de Verificari Fiscale, anunta ca verificarea persoanelor cu venituri mari va incepe in partea a doua a anului cu un prim lot de 300-400 persoane.
Intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX, Blejnar precizeaza ca, pe langa aceasta categorie de persoane cu venituri mari care va fi monitorizata si verificata de aparatul central al ANAF, prin intermediul serviciilor judetene vor fi controlate si celelalte persoane fizice.
"Din acest an, dupa prelucrarea Declaratiilor 200, deci dupa 25 mai termenul limita de depunere, prelucrand bazele de date, vom elabora o lista cu in jur de 300-400 persoane, dupa doua mari criterii: venituri de peste 3 milioane de euro in anul 2011 si detineri de peste 20 milioane euro. Desigur ca, pe langa aceasta categorie care va fi monitorizata si verificata de aparatul central al ANAF, am constituit servicii in fiecare judet si sector al municipiului Bucuresti care se vor ocupa de verificarea persoanelor fizice si de modul in care isi platesc impozitele si taxele, persoanele care nu sunt in categoria primelor 300", a spus Blejnar.
Intrebat cati bani au transferat in afara tarii romanii bogati, fostul sef ANAF raspunde ca nu dispune de asemenea informatii si ca nici nu au fost verificate pana in prezent conturi din banci straine, deoarece cadrul legal care permite impozitarea cu 16% a veniturilor a caror sursa nu poate fi identificata a fost reglementat abia in decembrie 2010.
Potrivit unui document guvernamental prezentat de MEDIAFAX la finele lunii martie, ANAF va incepe actiunile de control in cazul marilor averi, cu scopul impozitarii, odata cu prelucrarea declaratiei de venit pe anul trecut, care trebuie depusa cel tarziu la 25 mai, prin intermediul unei directii al carei personal a fost limitat la 50 posturi.
Actiunile de control vor fi initiate in baza deciziei din decembrie 2010 a Guvernului, conform careia persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.
Infiintarea departamentului care sa verifice persoanele cu mari averi a fost insa autorizata de Guvern abia la jumatatea anului 2011, cu o schema de personal limitata la 50 posturi, fara sa fie anuntata si o data de incepere a actiunilor de control.
In luna februarie, seful Guvernului a cerut ministrilor si sefilor de autoritati implicati in combaterea evaziunii fiscale ca, in termen de doua luni, sa verse la buget venituri reprezentand cel putin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a doua miliarde de euro, in special din actiuni impotriva contrabandei cu alcool si produse vegetale.
El a precizat atunci ca impunerea unui plafon ridicat de venituri obtinute intr-un termen foarte scurt din combaterea evaziunii nu presupune o "capcana" pentru demiterea sefului ANAF, ci o metoda prin care va fi stabilita eficienta fiecarei persoane implicate.
Marti, la implinirea acestui termen, Sorin Blejnar a fost revocat de la conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in urma unei discutii avute cu premierul Mihai Razvan Ungureanu.
Blejnar a afirmat ca tinta stabilita pentru ANAF privind veniturile la buget nu este realizabila.
El va ramane insa sa coordoneze procesul de verificare a persoanelor cu venituri mari.