Bancile percep comisioane pentru orice operatiune la bancomat. Cat costa consultarea contului la ATM
Bancile percep comisioane chiar si de 0,25% din valoarea operatiunii pentru retragerile de numerar de la ATM-urile proprii.
Pentru tranzactiile efectuate de clienti la bancomatele altor banci au ajuns sa afiseze comisioane si de 1%.
Nici consultarea soldului contului curent la bancomat nu mai este gratuita decat in cazul unui numar restrans de banci. Comisionul pentru aceasta operatiune simpla poate fi si de 2 lei in anumite cazuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Citeste mai multe despre comisioanele bancilor, pe zf.ro.
Cand scoti 10 lei de la bancomat, banca opreste 50 de bani. Cand suma creste la 1.000 de lei, comisionul e de 2,5 lei. Daca te grabesti si scoti de la un bancomat al altei banci decat cea care ti-a emis cardul, comisionul urca si la 16 lei.
Un client care are doua interogari lunare de sold, doua extrageri la bancomat plateste 300 de lei comision anual. Daca daugam si taxele de administrare, comisioanele cresc la 400 de lei. In Romania sunt 10,6 miliaone de carduri active in acest moment.
Chiar si cu asemenea costuri percepute clientilor, bancile nici nu vor sa auda de transparenta.
"Este aproape imposibil - si punem diplomatic acel aproape - noi credem ca este imposibil: ar insemna ca toate bancile din Romania si din Europa sa detina si sa poata afisa in timp real toate preturile dintre banci si relatia dintre banci. Tehnic este imposibil pentru un ATM pe acel ecran mic sa afiseze asa ceva. Costurile ar fi atat de mari incat s-ar intoarce impotriva clientului", explica Florin Danescu, presedinte executiv ARB.
Seful AutoritatiiNationale pentru Protectia Consumatorului sustine ca va aplica masura indiferent de parerea bancilor. "Se poate face aceasta operatiune - bancile nu sunt interesate - eu aud din presa pozitia lor, dar pana acum niciuna nu a venit cu o propunere, nu a venit sa spuna ca e impotriva sau de acord", spune Alexandru Dunca, seful ANPC.
Ordinul ANPC care prevede publicarea comisioanelor si taxelor la treanzactia cu cardul este in dezbatere publica inca doua saptamani pe site-ul www.anpc.ro.