Băncile austriece cu expunere pe România au scăzut pe bursele internaționale
Acţiunile grupurilor bancare austriece Erste Bank şi Raiffeisen Bank International au înregistrat miercuri scăderi semnificative, după ce autorităţile române au anunţat planuri de a taxa activele bancare, scrie Reuters.
Acţiunile Erste Bank, care generează 8,4% din venituri de pe urma subsidiarei Banca Comercială Română, au căzut cu până la 10%, cel mai mare declin înregistrat de o acţiune din indicele STOXX 600, după care au recuperat o parte din pierderi.
Similar, acţiunile Raiffeisen Bank International, care deţin 6% din activele sale în România, înregistrau o scădere de 3,5%.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Proiectul de ordonanţă privind măsurile fiscale prezentat marţi va afecta şi câştigurile băncii franceze Societe Generale, analiştii de la KBW estimând impactul undeva între 2% şi 7% din câştigurile pe acţiune.
"Performanţele dramatice ale acţiunilor băncilor înregistrate în această dimineaţă par puţin exagerate. O nouă taxă ar urma să fie absorbită de public, în cele din urmă, şi ar trebui să ajute la protejarea marjelor băncilor în viitor, chiar dacă natural, pe termen scurt, câştigurile vor avea de suferit", a declarat Tom Kinmonth, analist la ABN Amro.
Principalul indice al Bursei de la Bucureşti a coborât şi el la cel mai redus nivel din ultimele şase luni după ce Guvernul a anunţat noi taxe pentru bănci şi companiile de energie precum şi măsuri care vizează fondurile private de pensii.
Una dintre cele mai importante măsuri anunţate marţi de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, vizează o ''taxă pe lăcomie" care să se aplice, de la 1 ianuarie 2019, instituţiilor financiar-bancare, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare. Autorităţile estimează la trei miliarde de lei impactul acestei măsuri.