Guvernul introduce "taxa pe lăcomie". Ce alte măsuri a anunțat Eugen Teodorovici

×
Codul embed a fost copiat

Românii vor putea să se retragă de la Pilonul II de pensii obligatorii, administrate privat. Asta a anunţat ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

El a explicat că după 5 ani de cotizaţie persoanele pot depune o cerere să-şi retragă banii, plătind un comision de 2%. Discuţiile despre transformarea Pilonului II de pensii într-unul opţional au pornit în urmă cu un an, când s-a vorbit inclusiv despre desfiinţarea acestuia. La presiunea publică, autorităţile au renunţat atunci la acel scenariu. Principalele modificări din proiectul de Ordonanță de Urgență anunțată de Teodorovici pot fi consultate la finalul articolului!

Transformarea Pilonului II de pensii este cea mai importantă decizie pe care Guvernul o pregăteşte de la 1 ianuarie. Teodorovici a vorbit şi de o taxă pentru bănci. Tot de la începutul anului ar urma să fie plafonat, pentru trei ani, preţul gazelor, a mai spus ministrul. VEZI AICI DOCUMENTUL 

Sinteza declarațiilor: 

Citește și
Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finantelor Publice
Ministrul Teodorovici: Adoptarea bugetului pe 2019 se amână
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

- Un proiect de ordonanță de urgență le cuprinde. Aceasta va adoptată până la finalul anului acesta.

- În primul rând sunt o serie de instrumente financiare. Primul dintre dintre instrumente este fondul de dezvoltare și investiții, de 10 miliarde de euro.

- Nicio autoritate locală nu poate avea mai mult de două componente în același timp. Acest instrument se aplică și universităților, care își pot face investițiile.

- Un alt instrument este cel legat de finanțare a contractelor de parteneriat public-privat. Din acest fond se vor face finanțările către instituțiile publice care intră în aceste proiecte.

- Un alt instrument este cel referitor la stațiunile balneare. Alocarea bugetară va fi de aprox 310 milioane de lei.

- Un alt program important este programul growth.

Un alt subiect ar fi cel legat de ce s-a discutat, referitor la asigurarea pensiilor și salariilor.

- La partea de pensii, prevederile din OUG: de la 1 septembrie punctul de pensie se majorează cu 15%, suma va fi 1.265 lei.

- Va continua acordarea de vouchere de vacanță, la un nivel de 1.450 de lei.

- Pentru sectorul de educație, salariul în 2020, salariul va crește de la 1 septembrie 20120 cu ce era în Legea salarizării pentru 2022.

- Sunt și câteva măsuri menite să intensifice acea zonă de disciplină financiară. Am spus că MPF trebuie să aibă un rol activ.

- Pentru prima oară în administrația din România, ministrul de Finanțe poate aproba limite lunare pentru creditele de angajament, poate să modifice limitele în cazuri deosebite.

- O discuție am văzut vizavi de companiile de stat, că guvernul ia an de an partea de resurse financiare din care pot investi. Schimbăm abordarea.

- Nu se măresc taxele pe viciu. Aceste taxe care sunt azi aplicate se vor intra la bugetul de stat care alocă la sănătate, cultură.

- Stabilirea unui plafon la gaze naturale. Din păcate comportamentul unor companii arată un dispreț față de ce înseamnă economia din România. Asa că se propune o limitare de 68 de lei megawatt/oră pentru trei ani de zile.

- Pilonul 2 de pensii: Comisionul de administrare va scădea la 1% de la 2,5%. Comisionul de 0,05% din active se modifică în funcție de performanța. O persoană trebui și e normal să poată să se retrage pe bază de cerere individuală, după minimum 5 ani de participare.

- Reducerea contribuțiilor sociale ale salariaților cu 3,75%, salariu minim lunar de 3.000 de lei în domeniul construcțiilor.

- În zona bancară vom introduce o așa-zisă taxă pe lăcomie. Băncile preferă să crediteze statul, nu economia. Profiturile sunt cele mai mari. O să cred că băncile sunt parteneri loiali când ambii parteneri vor câștiga, firmele, companiile și băncile. Sunt diferențe foarte mari între dobânzile la credite și cele la depozite.

- Taxa pe activele băncilor, taxa pe lăcomie, aplicată dacă ratele Robor la 3 și 6 luni luni stabilesc o anumită marjă. Când e depășită valoarea de 1,5% -pragul minim -, taxa pe lăcomie devine 0,2%.

 

- Impactul poate fi între 0 lei și 3 miliarde de lei, depinde comportamentul băncilor. Aceste taxe reprezintă efectul unui comportament incorent al băncilor, companiilor din energie, telecom.

- Urmează și alte măsuri care se lucrează la Ministerul Finanțelor. Există comportamente toxice, există companii care au ca scop să înșele partenerii – zona de insolvență, capital negativ.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
România ar putea intra în 2019 fără un buget votat de Parlament. Unde s-a blocat
România ar putea intra în 2019 fără un buget votat de Parlament. Unde s-a blocat

România ar putea intra în noul an fără un buget de stat aprobat de Parlament. Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat că dezbaterea şi votul asupra legii bugetului întârzie, pentru că subiectul nu a fost discutat până acum, în CSAT.

Ministrul Teodorovici: Adoptarea bugetului pe 2019 se amână
Ministrul Teodorovici: Adoptarea bugetului pe 2019 se amână

Situație incertă cu bugetul pe 2019 din cauza blocajului în CSAT. Va fi amânat, a spus miercuri ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Teorodovici:
Teorodovici: "Anul viitor salariile şi pensiile se vor lua cu siguranţă". Ce spune despre îngheţarea lor

Ministrul Finanţelor a comentat miercuri seară informaţiile privind un posibil proiect de ordonanţă prin care salariile bugetarilor vor fi îngheţate în 2019.

Teodorovici: Săptămâna viitoare proiectul de buget pe anul viitor va fi în Guvern şi aprobat
Teodorovici: Săptămâna viitoare proiectul de buget pe anul viitor va fi în Guvern şi aprobat

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că proiectul de buget pentru anul viitor va fi discutat săptămâna viitoare în şedinţa de Guvern şi aprobat.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.