Banca centrală americană a majorat dobânda de referință la un nivel record. Obiectivul Federal Reserve
Dobânda de referință a băncii centrale americane a fost majorată la cel mai mare nivel față de nivelul crizei de la debutul pandemiei. Federal Reserve a anunțat o creștere a dobânzii-cheie de la 0,75 la 1%.
Este cea mai agresivă mișcare pentru combaterea inflației din anii 2.000 până în prezent, notează AFP.
Rezerva Federală a mai anunțat și reducerea bondurilor și obligațiunilor ipotecare de trezorerie, care atinseseră cifra record de 9 trilioane de dolari. S-a ajuns la această sumă pentru că Rezerva Federală a cumpărat trilioane de obligațiuni pentru a încerca să mențină scăzute ratele împrumuturilor pe termen lung. Asta va avea însă ca efect creșterea suplimentară a costurilor împrumuturilor în întreaga economie, arată sursa citată.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O creștere a dobânzilor va determina, probabil, rate mai mari la împrumuturi pentru persoane fizice și întreprinderi, pe termen lung, inclusiv pentru credite ipotecare, carduri de credit și împrumuturi auto. Odată cu creșterea prețurilor la alimente, energie și bunuri de larg consum, obiectivul Rezervei Federale este de a reduce cheltuielile - și creșterea economică - prin împrumuturi mai scumpe.
Banca centrală speră că costurile mai mari ale împrumuturilor vor încetini suficient cheltuielile pentru a domoli inflația, dar nu atât de mult încât să provoace o recesiune.
Responsabili ai băncii centrale au declarat miercuri că sunt „foarte atenți la riscurile de inflație”. menționând că invazia Ucrainei agravează presiunile inflaționiste, prin creșterea prețurilor petrolului și alimentelor. Mai mult, „lockdown-ul din China ar putea exacerba întreruperile lanțului de aprovizionare”, ceea ce ar putea stimula și mai mult inflația, au mai arătat aceștia.