Bancă amendată de ANPC şi somată să restituie sute de milioane
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului anunţă măsuri drastice pentru o bancă.
160000 de lei amendă şi restituirea sumelor încasate sub formă de dobândă, comisioane şi penalităţi pentru întreg portofoliul de credite cesionate în afara ţării. Adică, peste 10000 de împrumutaţi care ar putea să primească înapoi aproximativ 250 de milioane de franci elveţieni.
Numele băncii nu a fost anunţat public, însă, conform unor surse, este vorba despre OTP Bank. Reprezentanţii băncii nu au vrut să comenteze situaţia, însă în adresele trimise inspectorilor susţin că OTP nu se face vinovată de încălcarea niciunei prevederi legale.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
OTP Bank a intrat prima dată în atenţia unui comisar de la protecţia consumatorilor Constanța care, după ce a întocmit un raport de aproape 200 de pagini, a decis să sancţioneze banca cu 160000 de lei şi să dispună recalcularea soldului credit, restituirea sumelor de bani reprezentând dobânda, dobânzi penalizatoare şi penalităţi reţinute. Era vorba însă doar de creditele cesionate pentru care au fost sesizaţi, câteva la număr.
Miercuri însă, conform unor surse interne, ANPC ar fi decis să aplice sancţiunea pentru întreg portofoliul de credite cesionate în perioada 2006-2015.
Preşedintele Autorităţii confirmă că o astfel de măsură a fost aplicată, dar spune că numele băncii va fi făcut public dacă vor ajunge în instanţă cu acest proces verbal. Ceea ce, probabil, se va întâmpla.
”Cesiunea s-a făcut către societăţi care nu erau autorizate către entităţi care nu aveau dreptul să perceapă dobânzi, dobânzi penalizatoare”, susține Marius Pîrvu, ANPC.
Nimic mai fals, susţin însă reprezentanţii OTP Bank în adresele oficiale pe care le-au înaintat comisarilor.
”Vă reamintim că un agent economic are dreptul de a înstrăina o creanţă ca pe orice alt bun, acest drept fiind unul fundamental într-o economie de piaţă. Acest drept există în temeiul legii. (Menţionăm că cesiunile intervenite nu au generat niciun cost suplimentar pentru consumatori şi nu au fost afectate sub nicio formă drepturile şi obligaţiile acestora.)”, notau ei în corespondența purtată cu oficialii ANPC cărora le-ar fi transmis, tot în scris că ”OTP Bank România S.A nu se face vinovată de încălcarea niciune prevederi legale”.
Întâlnirile dintre reprezentanţii băncii şi inspectorii ANPC au fost, conform unor surse interne, extrem de tensionate. Atât de tensionate încât unii comisari s-au plâns că ar fi fost ameninţaţi cu plângeri penale şi civile în care li se vor solicita milioane de euro despăgubiri dacă vor semna procesul verbal de sancţionare.
”Am cunoştinţă despre faptul că în discuţiile care au avut loc, comisarul mi-a spus că au existat anumite ameninţări, eu am recomandat să se adreseze organelor competente dacă s-a întâmplat, nu este admisibil”, a precizat Marius Pîrvu, președinte ANPC.
În final, procesul verbal a fost semnat de două persoane cu funcţii de conducere: directorul direcţiei de control şi şeful serviciului de produse şi servicii financiare.
Reprezentanţii Otp Bank nu au dorit până la această oră să comenteze situaţia.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, anpc, BNR, amendă, banca, consumatori, otp, restituire,
Dată publicare:
19-12-2018 11:58