Dezvăluirile inspectorului care a amendat OTP. "ANPC şi foarte probabil BNR au protejat banca"
Inspectorul de la Protecţia Consumatorului care a luat decizia de a amenda OTP spune că problemele erau ştiute de ani buni, dar nimeni nu a făcut nimic.
"În acest moment, în România este mult mai riscant să ai o tarabă într-o piaţă decât o bancă". Amândouă vor plăti aceeaşi amendă în cazul în care înşeală consumatorul. Concluzia scandaloasă este cuprinsă într-o avertizare publică, formulată de comisarul care a luat decizia să sancţioneze OTP, pentru creditele cesionate în afara ţării. Funcţionarul cere să fie protejat pentru că îşi acuză superiorii şi BNR că au favorizat băncile, în detrimentul cetăţenilor îndatoraţi.
„Deși aspectele privind legalitatea cesiunii creditelor performante realizată de către OTP Bank România S.A. sunt cunoscute în cadrul Autorității de cel puțin 2 ani de zile, Autoritatea nu a întreprins demersurile legale, conform atribuțiilor prevăzute de lege, pentru limitarea prejudiciului creat consumatorilor.”
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Inspectorul de la Protecţia Consumatorului susţine că instituţia în cauză ştia de cel puţin 2 ani de zile de neregulile privind cesiunea creditelor de către OTP Bank dar nu a făcut nimic. Comisarul Dumitru Mantu a redactat o notă de fundamentare de 122 pagini în cazul OTP Bank şi conform legii 571 din 2004 pentru protecţia funcţionarilor publici anuţa public că vrea să fie protejat pentru că şi-a demascat superiorii.
Este singura cale prin care comisarul care a luat decizia şi în cazul OTP şi în cazul Bancpost se poate pune la adăpost de eventualele repercursiuni după criticarea instituţiei în care lucrează.
Comisarul crede că legea a fost încălcată şi anunţă că ... "Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (...) şi foate probabil şi Banca Naţională a României (...) au protejat interesul operatorului economic OTP Bank în detrimentul interesului consumatorilor din România"
Cu alte cuvinte, deşi ar fi avut toate pârghiile legale, spune el, oficialii nu ar fi făcut nimic pentru a-i proteja pe cei peste 13 mii de romani cu credite cesionate în Ungaria şi Olanda. Iar prejudiciul ar fi uriaş, susţine funcţionarul - de aproximativ 243 de milioane de franci elveţieni şi 20 de milioane de euro.
BNR nu a vrut să comenteze nici decizia comisarului de a sancţiona OTP nici acuzaţiile aduse. Într-un răspuns trimis însă la începutul lunii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor susţine că Banca Naţională a României nu are competente cu privire la evaluarea legalităţii cesiunilor de portofolii de creanţe
OTP a anunţat încă de ieri că va contesta măsură de restituire a sumelor percepute ca dobânzi şi penalităţi pe perioada cât creditele au fost înstrăinate, aproximativ 250 de milioane de franci elveţieni, dar şi amenda aplicată: 160 de mii de lei. Dar redusă la 10 mii de lei dacă instituţia o achita în 15 zile.
În România o bancă are de plătit, de exemplu, 3500 de lei pentru practici comerciale înşelătoare în 2 săptămâni de la aplicarea amenzii. Pentru aceeaşi contravenţie, cel care deţine o tarabă de fructe şi legume ar achita 2500 de lei.
„În prezent în România este mult mai riscant pentru o tarabă dintr-o piață agroalimentară pentru a opera decât pentru o bancă, deși pericolul social al faptelor contravenționale în cazul băncilor este mult mai ridicat decât în cazul unei tarabe.”
Avertizarea publică a fost transmisă ANPC, al cărui preşedinte a anunţat demararea unui control intern, dar şi ANAF şi organelor de cercetare penală pentru a stabili dacă cesionarea şi ulterior răscumpărarea creditelor a presupus şi evaziune fiscală.
Cei doi preşedinţi ai ANPC, din perioada menţionată în raport, nu au oferit nicio reacţie până la această oră.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, anpc, BNR, amendă, banca, consumatori, otp,
Dată publicare:
29-11-2018 18:55