OTP Bank, somată să restituie toate dobânzile și penalitățile pentru creditele din afara țării. Reacția băncii

Ultimul update: Joi 29 Noiembrie 2018 09:04
Data publicarii: Miercuri 28 Noiembrie 2018 09:52
Categorie: Financiar

OTP Bank a fost sancţionată cu 160.000 de lei şi somată să restituie toate sumele percepute sub formă de dobândă, comisioane şi penalităţi pentru creditele cesionate în afara ţării.

“Am luat la cunoştinţă de cele dispuse de ANPC, prin intermediul CJPC Constanța şi vom sesiza instanţa de judecată, entitate ce va stabili calea de urmat”, este comunicat emis de OTP Bank. 

Vorbim de cel puţin 10.000 de credite şi de tot atâţia clienţi OTP care ar putea să primească înapoi un total de nu mai puţin de 243 de milioane de CHF şi 20 de milioane de euro, sume încasate de OTP Financing Solutions (Olanda) şi OTP Bank Nyrt (Ungaria). Începând cu 2007, aici au fost cesionate credite în valoare de 701.289.927 CHF şi 20.737.039 euro.

Doar că, în baza unor sesizări, comisariatul pentru protecţia consumatorilor Constanța a considerat ilegale aceste transferuri în condiţiile în care, susțin ei, cele două entităţi fie şi-au depăşit autorizaţia deţinută, fie nu aveau deloc autorizaţie. În cazul OTP Bank Nyrt, o instituţie de credit tip bancă, oficialii susţin că putea desfăşura activităţi de servicii financiare doar pentru moneda HUF( forinţi maghiari), ori creditele cesionate erau acordate în CHF şi EUR.

"Prin cesiunile realizate de către OTP Bank România S.A. către OTP Bank Nyrt (OTP Bank Plc.) în datele 30.05.2007, 14.12.2007, 30.07.2008 și 29.09.2008 se constată că cesionarul OTP Bank Nyrt (OTP Bank Plc.) a achiziționat contracte de credit în moneda CHF (franci elvețieni), pentru care nu s-a prezentat licență de funcționare, existând licență de funcționare pentru desfășurare activități de servicii financiare într-un mod profesional doar în moneda HUF (forinți maghiari)," , se arată în procesul verbal de sancționare.

Concluzia CJPC Constanța: nu avea dreptul să perceapă dobânzi, comisioane şi penalităţi pentru creditele în altă monedă decât forinţi.

"Privind OTP Bank Nyrt s-a constatat că nu deține autorizație pentru desfășurarea de activități de servicii financiare într-un mod profesional în moneda CHF și EUR, astfel încât încheierea de contracte de cesiune în urma cărora au fost percepute dobânzi, comisioane și penalități pentru creditele în monedele menționate s-a realizat cu depășirea autorizației de funcționare, respectiv fără a avea capacitatea de a contracta", se arată în procesul verbal de sancționare.

Lucrurile sunt şi mai complicate când vine vorba de OTP Financing Solutions BV. Începând cu 2009, OTP Bank Nyrt a început să cesioneze, la rândul ei, creditele primite de la OTP Bank România. În 2009, din Ungaria au fost transferate către Olanda credite în valoare de 557.642.905 CHF şi 15.503.483 EUR.

Oficialii susţin că societatea, care nu ar fi avut niciun salariat pe întreaga perioadă de desfăşurare a creditelor, nu ar fi instituţie de credit sau instituţie financiară autorizată.

"OTP Bank România S.A. nu a pus la dispoziţie documente care să ateste pentru OTP Financing Solutions B.V. calitatea de instituţie de credit sau de entitate autorizată şi reglementată în acest sens prin legi speciale. OTP Financing Solutions B.V. în calitate de cesionar avea dreptul de a percepe lunar, doar sume de bani reprezentând principalul creditului, perceperea oricărei alte sume de bani realizându-se fără nicio bază legală, în condițiile constatării lipsei capacității speciale de folosință a cesionarului care nu are calitatea de instituție de credit sau instituție financiară autorizată.", se arată în procesul verbal de sancționare.

Comisariatul judeţean pentru protecţia consumatorilor a dispus astfel: recalcularea soldului credit şi restituirea sumelor de bani încasate în plus. Recalcularea soldului credit prin calcularea dobânzii penalizatoare fără raportare la întreg soldul creditului ci doar în funcţie de principalul restant. Restituirea sumelor sumelor de bani reprezentând dobândă, dobânzi penalizatoare, penalităţi calculate şi reţinute în perioada 30.07.2008-01.09.2009, când cesionar a fost OTP Bank Nyrt (OTP Bank Plc.) Ungaria, restituirea sumelor de bani reprezentând dobândă, dobânzi penalizatoare, penalităţi calculate şi reţinute în perioada 01.09.2009-05.07.2012, când cesionar a fost OTP Financing Solutions B.V. Olanda.

Deocamdată, măsura vizează doar clienţii care au sesizat comisariatul judeţean pentru protecţia consumatorilor constantă, însă în zilele următoare ANPC va transpune aceste măsuri la nivel naţional, cum s-a întâmplat şi în cazul BANCPOST. În august, şi această bancă a fost amendată cu 150.000 de lei pe lângă măsura de restituire a sumele percepute sub formă de dobândă, comisioane și penalități pentru creditele cesionate unei societăți olandeze. Vorbim despre o perioadă de zece ani și aproximativ trei sute de milioane de euro care ar trebui să ajungă la două sute de mii de români.

Bancpost a susţinut încă de atunci că au acţionat legal şi că vor contesta măsura în instanţă ceea ce, de altfel, au şi făcut.

Cel mai probabil asta se va întâmpla şi în cazul OTP BANK care respinge orice acuzaţie că ar fi acţionat altfel decât legal. Iar asta ar rezulta inclusiv din faptul, au transmis ei printr-un răspuns ANPC, că au fost constrolați constant de BNR şi ANAF care nu au constatat nicio abatere de la normele legale.

BNR pune în circulație o monedă cu tema 100 de ani de la Marea Unire. Cum arată
BNR pune în circulație o monedă cu tema 100 de ani de la Marea Unire. Cum arată
VIDEO PROTVPLUS.RO
teodorovici
Cum justifică Teodorovici majorarea deficitului la 2,76% din PIB
Soluția fermierilor pentru a păstra marfa până când îi creşte preţul pe piaţă
ANAF renunță la popriri și introduce medierea pentru datornici. Cum va funcționa
Cenzorii chinezi lucrează peste program ca să elimine veștile proaste despre economie
Mai multe companii din vestul ţării şi-au anunţat retragerea din România. "O lovitură grea"
Nu ne permitem să mâncăm la restaurant. Cât cheltuie un român lunar ca să iasă în oraș
Economie, curs
Economia României a crescut anul trecut cu 4,1%, sub aşteptări
Paradoxul imigrației. Țara UE în care trăiesc cei mai multi români rămâne fără locuitori
Teodorovici, după ce Tăriceanu a anunțat modificarea OUG 114: Trebuie discutat în Coaliție
Banca Centrală Europeană, nemulțumită de ”taxa pe lăcomie”, adoptată fără avizul său
România primește 517 milioane de euro pentru construcția liniei de metrou 6
Indicele ROBOR, 13 februarie 2019. Cel mai ridicat nivel din ultimele 2 luni și jumătate