OTP Bank, somată să restituie toate dobânzile și penalitățile pentru creditele din afara țării. Reacția băncii

×
Codul embed a fost copiat

OTP Bank a fost sancţionată cu 160.000 de lei şi somată să restituie toate sumele percepute sub formă de dobândă, comisioane şi penalităţi pentru creditele cesionate în afara ţării.

“Am luat la cunoştinţă de cele dispuse de ANPC, prin intermediul CJPC Constanța şi vom sesiza instanţa de judecată, entitate ce va stabili calea de urmat”, este comunicat emis de OTP Bank. 

Vorbim de cel puţin 10.000 de credite şi de tot atâţia clienţi OTP care ar putea să primească înapoi un total de nu mai puţin de 243 de milioane de CHF şi 20 de milioane de euro, sume încasate de OTP Financing Solutions (Olanda) şi OTP Bank Nyrt (Ungaria). Începând cu 2007, aici au fost cesionate credite în valoare de 701.289.927 CHF şi 20.737.039 euro.

Doar că, în baza unor sesizări, comisariatul pentru protecţia consumatorilor Constanța a considerat ilegale aceste transferuri în condiţiile în care, susțin ei, cele două entităţi fie şi-au depăşit autorizaţia deţinută, fie nu aveau deloc autorizaţie. În cazul OTP Bank Nyrt, o instituţie de credit tip bancă, oficialii susţin că putea desfăşura activităţi de servicii financiare doar pentru moneda HUF( forinţi maghiari), ori creditele cesionate erau acordate în CHF şi EUR.

"Prin cesiunile realizate de către OTP Bank România S.A. către OTP Bank Nyrt (OTP Bank Plc.) în datele 30.05.2007, 14.12.2007, 30.07.2008 și 29.09.2008 se constată că cesionarul OTP Bank Nyrt (OTP Bank Plc.) a achiziționat contracte de credit în moneda CHF (franci elvețieni), pentru care nu s-a prezentat licență de funcționare, existând licență de funcționare pentru desfășurare activități de servicii financiare într-un mod profesional doar în moneda HUF (forinți maghiari)," , se arată în procesul verbal de sancționare.

Citește și
lei, economie
Robor la 3 luni a urcat la 3,25%, a cincea creştere consecutivă
Oana Pellea a ascultat „Macarena”, melodia Erikăi Isac: „Am rezistat 30 de secunde și m-am lămurit”. Ce spune despre mesajul piesei

Concluzia CJPC Constanța: nu avea dreptul să perceapă dobânzi, comisioane şi penalităţi pentru creditele în altă monedă decât forinţi.

"Privind OTP Bank Nyrt s-a constatat că nu deține autorizație pentru desfășurarea de activități de servicii financiare într-un mod profesional în moneda CHF și EUR, astfel încât încheierea de contracte de cesiune în urma cărora au fost percepute dobânzi, comisioane și penalități pentru creditele în monedele menționate s-a realizat cu depășirea autorizației de funcționare, respectiv fără a avea capacitatea de a contracta", se arată în procesul verbal de sancționare.

Lucrurile sunt şi mai complicate când vine vorba de OTP Financing Solutions BV. Începând cu 2009, OTP Bank Nyrt a început să cesioneze, la rândul ei, creditele primite de la OTP Bank România. În 2009, din Ungaria au fost transferate către Olanda credite în valoare de 557.642.905 CHF şi 15.503.483 EUR.

Oficialii susţin că societatea, care nu ar fi avut niciun salariat pe întreaga perioadă de desfăşurare a creditelor, nu ar fi instituţie de credit sau instituţie financiară autorizată.

"OTP Bank România S.A. nu a pus la dispoziţie documente care să ateste pentru OTP Financing Solutions B.V. calitatea de instituţie de credit sau de entitate autorizată şi reglementată în acest sens prin legi speciale. OTP Financing Solutions B.V. în calitate de cesionar avea dreptul de a percepe lunar, doar sume de bani reprezentând principalul creditului, perceperea oricărei alte sume de bani realizându-se fără nicio bază legală, în condițiile constatării lipsei capacității speciale de folosință a cesionarului care nu are calitatea de instituție de credit sau instituție financiară autorizată.", se arată în procesul verbal de sancționare.

Comisariatul judeţean pentru protecţia consumatorilor a dispus astfel: recalcularea soldului credit şi restituirea sumelor de bani încasate în plus. Recalcularea soldului credit prin calcularea dobânzii penalizatoare fără raportare la întreg soldul creditului ci doar în funcţie de principalul restant. Restituirea sumelor sumelor de bani reprezentând dobândă, dobânzi penalizatoare, penalităţi calculate şi reţinute în perioada 30.07.2008-01.09.2009, când cesionar a fost OTP Bank Nyrt (OTP Bank Plc.) Ungaria, restituirea sumelor de bani reprezentând dobândă, dobânzi penalizatoare, penalităţi calculate şi reţinute în perioada 01.09.2009-05.07.2012, când cesionar a fost OTP Financing Solutions B.V. Olanda.

Deocamdată, măsura vizează doar clienţii care au sesizat comisariatul judeţean pentru protecţia consumatorilor constantă, însă în zilele următoare ANPC va transpune aceste măsuri la nivel naţional, cum s-a întâmplat şi în cazul BANCPOST. În august, şi această bancă a fost amendată cu 150.000 de lei pe lângă măsura de restituire a sumele percepute sub formă de dobândă, comisioane și penalități pentru creditele cesionate unei societăți olandeze. Vorbim despre o perioadă de zece ani și aproximativ trei sute de milioane de euro care ar trebui să ajungă la două sute de mii de români.

Bancpost a susţinut încă de atunci că au acţionat legal şi că vor contesta măsura în instanţă ceea ce, de altfel, au şi făcut.

Cel mai probabil asta se va întâmpla şi în cazul OTP BANK care respinge orice acuzaţie că ar fi acţionat altfel decât legal. Iar asta ar rezulta inclusiv din faptul, au transmis ei printr-un răspuns ANPC, că au fost constrolați constant de BNR şi ANAF care nu au constatat nicio abatere de la normele legale.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a încercat Dani Alves să evite închisoarea în ultimul moment: câți bani i-a oferit victimei și reacția femeii
Cum a încercat Dani Alves să evite închisoarea în ultimul moment: câți bani i-a oferit victimei și reacția femeii
Citește și...
BNR pune în circulație o monedă cu tema 100 de ani de la Marea Unire. Cum arată
BNR pune în circulație o monedă cu tema 100 de ani de la Marea Unire. Cum arată

Banca Naţională a României lansează luni în circuitul numismatic monede care au ca temă 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Robor la 3 luni a urcat la 3,25%, a cincea creştere consecutivă
Robor la 3 luni a urcat la 3,25%, a cincea creştere consecutivă

Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a urcat la 3,25%, aceasta fiind a cincea creştere consecutivă a indicelui, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României (BNR).

Guvernul împrumută milioane ca să construiască puşcării noi, cu baie în celulă
Guvernul împrumută milioane ca să construiască puşcării noi, cu baie în celulă

Guvernul împrumută o sumă colosală pentru a construi noi penitenciare. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ne dă în avans 177 de milioane de euro ca să facem 2 închisori la standarde europene și 2 școli de pregătire pentru personal.

Apariție revoltătoare la Londra, în memoria dictatorului Saddam Hussein
Apariție revoltătoare la Londra, în memoria dictatorului Saddam Hussein

O plăcuță comemorativă dedicată fostului președinte irakian Saddam Hussein a apărut pe o bancă, într-un cartier select din estul Londrei: “În memoria lui Saddam Hussein, 1937 - 2006”.

Recomandări
ANAF este cu ochii pe datoriile românilor. Fiscul blochează conturile bancare și pentru restanțe de 200 de lei
ANAF este cu ochii pe datoriile românilor. Fiscul blochează conturile bancare și pentru restanțe de 200 de lei

În încercarea de a strânge tot mai mulți bani la buget, Fiscul e cu ochii pe toate datoriile românilor. Inclusiv cei care au restanțe mici sunt vizați de autorități.  

Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană
Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de Gabriel Resources în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, ar putea avea un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari.

România și-a anunțat aliații din NATO că îl propune pe Klaus Iohannis în funcția de secretar general al Alianței
România și-a anunțat aliații din NATO că îl propune pe Klaus Iohannis în funcția de secretar general al Alianței

România și-a înștiințat aliații din NATO că îl propune pe Klaus Iohannis ca secretar-general al Alianței Nord-Atlantice. Pentru șefia organizației se luptă și premierul batav Mark Rutte.