Infuzie de 18 miliarde de euro pentru bancile grecesti prezente in Romania

grecia

Guvernul elen a aprobat recapitalizarea cu un total de 18 miliarde euro a celor mai mari patru banci grecesti.

National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha si Piraeus vor primi suma de recapitalizare, iar un oficial de la Atena a declarat pentru Reuters ca institutiile ar putea primi banii inca de miercuri.

Bancile grecesti au nevoie de infuziile de capital pentru a putea recastiga accesul la operatiunile de finantare ale Bancii Centrale Europene (BCE), care a oprit saptamana trecuta tranzactiile cu unele institutii de credit elene pentru ca nu au suficient capital pentru a fi considerate solvabile.

Pierderile uriase inregistrate in martie, in urma acordului de restructurare partiala a datoriilor Greciei, au epuizat aproape in totalitate capitalul bancilor elene, iar autoritatile se grabesc sa finalizeze recapitalizarea, prin fondul grec de stabilitate bancara, institutie punte care ar trebui sa ajute institutiile de credit sa supravietuiasca crizei.

Fondul Elen de Stabilitate financiara a anuntat ca a aprobat distribuirea fondurilor, care vor lua forma unor titluri emise de Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF).

Citește și
Grecia
FT: Bancile din Grecia, sustinute in secret cu lichiditati de urgenta de 100 miliarde euro
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Institutia de la Atena a precizat ca va prezenta miercuri bancilor acordul, iar un oficial al fondului a adaugat ca banii vor putea fi trasi imediat dupa semnarea contractului.

PLAN DE SALVARE DE 130 DE MILIARDE DE EURO PENTRU BANCILE GRECESTI

Recapitalizarea bancilor elene este o portiune vitala a acordului de finantare externa de 130 miliarde euro incheiat de Grecia in martie cu UE si FMI pentru a evita falimentul.

Implementarea acordului este insa pusa sub semnul intrebarii de rezultatul neconcludent al alegerilor din 6 mai, care nu au dat o coalitie de guvernare.

Detaliile planului de recapitalizare de 50 miliarde euro pentru bancile elene nu au fost inca stabilite, din cauza impasului politic. Astfel, autoritatile trebuie sa gaseasca o solutie temporara pentru a mentine pe linia de plutire cele mai mari patru banci din tara pana la formarea unui nou guvern cu majoritate parlamentara, capabil sa finalizeze procesul.

ALEGERI VITALE PENTRU VIITORUL GRECIEI, PE 17 IUNIE

Grecia a convocat un nou scrutin pentru 17 iunie, iar sondajele indica castiguri importante pentru partidele care se opun masurilor de austeritate din acordul cu UE si FMI. In acest context, liderii europeni sunt alarmati ca Grecia se indreapta catre faliment si colaps economic, iesirea tarii din zona euro fiind o posibilitate reala.

Grecii retrag inca de anul trecut banii din banci, iar trendul s-a accentuat semnificativ dupa alegerile din 6 mai.

Bancile grecesti si-au acoperit deficitul de finantare prin facilitatile Bancii Centrale Europene si prin facilitatea de urgenta pusa la dispozitie de banca centrala a Greciei, care vine insa cu dobanzi mai ridicate.

Astfel, institutiile financiare din Grecia au datorii de 73,4 miliarde euro la BCE si alte 54 miliarde euro la Banca Greciei, potrivit celor mai recente informatii, care dateaza din ianuarie.
Adunate, cele doua sume reprezinta aproxiamtiv 77% din depozitele sectorului privat din sistemul bancar elen, de 165 miliarde euro la finele lunii martie.

18 MILIARDE PETNRU BANCILE GRECESTI CU SUBSIDIARE IN ROMANIA

National Bank of Greece, care detine in Romania Banca Romaneasca, EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, Alpha si Praeus, prezente in Romania prin subsidiare cu aceleasi nume, vor primi cele 18 miliarde euro de la fondul elen de stabilitate financiara. Institutia de stat a primit 25 miliarde euro pentru recapitalizarea bancilor, in cadrul acordului de finantare externa.

Surse bancare au declarat pentru Reuters ca, tinand cont de numeroasele parti implicate in schema, inclusiv UE, FMI, BCE, Banca Greciei, EFSF si fondul elend e stabilitate, infuzia de capital va fi foarte complexa din punct de vedere tehnic.
EFSF vrea sa-si poata recupera obligatiunile "daca ceva nu merge", spre exemplu daca actionarii unei banci ar respinge conditiile planului de recapitalizare, atunci cand acesta va fi prezentat de viitorul guvern.

Banca Greciei vrea ca infuzia de capital sa aiba un caracter "cat mai permanent posibil", in timp ce Fondul elen de stabilitate vrea sa protejeze banii publici si sa se incadreze in limitele legii.

"Incearca o recapitalizare interimara prin avans. Bancile vor semna un acord preliminar cu Fondul elen de stabilitate, practic un contract de subscriere", a afirmat un bancher.

Acordurile vor defini conditiile de care depinde transformarea avansului in capital permanent, dar si termene si conditii in care banii pot fi recuperati de la banci.

Bancile elene controleaza aproximativ 17% din activele sistemului bancar din Romania. Pe piata romaneasca sunt prezente, pe langa cele mai mari patru institutii de credit din Grecia, si subsidiarele locale ale Emporiki Bank (controlata de grupul francez Credit Agricole) si ATEBank.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Liderul stangii radicale vrea sa pastreze moneda unica:
Liderul stangii radicale vrea sa pastreze moneda unica: "Respingem planul de austeritate, nu euro"

Grecia va ramane in zona euro daca partidul stangii radicale, Syriza, va castiga scrutinul legislativ din iunie, afirma liderul formatiunii, Alexis Tsipras, aflat la Berlin inaintea summitului informal de la Bruxelles pe tema crizei economice.

FT: Bancile din Grecia, sustinute in secret cu lichiditati de urgenta de 100 miliarde euro
FT: Bancile din Grecia, sustinute in secret cu lichiditati de urgenta de 100 miliarde euro

Sistemul bancar din Grecia este sustinut de catre banca centrala de la Atena cu lichiditati de urgenta estimate la circa 100 miliarde de euro, aprobate in secret de catre Banca Centrala Europeana (BCE), potrivit Financial Times.

Criza din Grecia poate amana trecerea Romaniei la Euro. 5 tari din Europa sunt in aceeasi situatie
Criza din Grecia poate amana trecerea Romaniei la Euro. 5 tari din Europa sunt in aceeasi situatie

Aderarea Romaniei la moneda Euro depinde enorm de rezolvarea problemelor din Grecia. Tari care se pregateau sa-si schimbe moneda nationala inaintea noastra iau in calcul o amanare.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.