Avertisment dur al oamenilor de afaceri: "Impozitul pe gospodarii va arunca economia in haos". De ce se tem patronii
Cei mai importanti oameni de afaceri romani si straini care au investit aici vin cu un avertisment cat se poate de dur pentru guvern. ''Impozitul pe gospodarii va arunca economia in haos daca aceasta masura nu este bine pregatita din timp''.
Patronii se tem ca multi nu-si vor mai plati impozitele, statul se va trezi cu un gol urias in buget, iar ca sa il umple ar putea sa impuna noi taxe pentru firme si pentru cei cu venituri peste medie.
Reprezentantii companiilor americane, franceze, spaniole si germane unt de parere ca introducerea impozitului pe gospodarii expune economia romaneasca la mari riscuri.
Alegeri 2024
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
Salariatii vor primi odata cu salariul si banii de impozite, platite acum de companiile angajatoare. Exista insa pericolul ca multi dintre ei sa nu ii pastreze un an de zile, pana cand ar trebui sa-i vireze statului si ii vor cheltui.
Gabriel Sincu, reprezentat al Consiliului Investitorilor Straini: "E greu de crezut ca cea mai mare parte dintre ei ii vor pune deoparte si-i vor folosi pentru plata impozitelor.''
Guvernul vrea sa renunte la actualul impozit pe venituri de 16% si sa introduca de anul viitor doua cote: intre 0 si 10%, aplicate veniturilor totale ale gospodariilor.
Felix Patrascanu, reprezentat Romanian Business Leaders: “Oamenii vor fi resposanbilizati, vor vedea cat vor da bugetului statului. Marea majoritate nu stiu cam cati bani se platesc pentru impozitele lor.”
Pentru ca statul va incasa banii din noul impozit abia in mai 2019 pentru intreg anul 2018, investitorii se intreaba cum va fi acoperit golul bugetar de 6 miliarde de euro.
Ruxandra Jianu, reprezentat Asociatia Oamenilor de Afaceri: “In momentul in care se va vedea ca nu sunt resurse la buget pentru a sustine diminuarea de taxe, primele afectate, de la care se pot lua, vor fi companiile.''
Specialistii din Spania, tara care are un sistem similar de impozitare pe venitul global, atrag atentia ca modul de taxare nu poate fi schimbat de pe un an pe altul. Oamenii de rand ar fi dezorientati.
Carlos Sanz, Asociatia Firmelor Spaniole din Romania: ''Contribuabilul trebuie sa stie ce e impozabil si trebuie sa stie care va fi incarcatura sa fiscala.''
Guvernul vrea ca prin sistemul de impozitare globala sa fie scoase la iveala si veniturile obtinute ''la negru''.
Oamenii de afaceri au cerut Ministerului de Finante un studiu de impact. Adica date concrete despre efectele pe care le-ar putea avea impozitul pe gospodariile romanilor.
Numai ca finantistii nu au gata aceste calcule, dar promit ca vor veni cu toate informatiile pana la jumatatea lunii viitoare. Pana atunci, patronii spun ca deja iau masuri.
Florian Pogonaru, antreprenor: “Te uiti la ce se intampla in tara asta si ti-e frica… m-am oprit sa fac investitii.”
Planul Guvernului este ca romanii sa fie ajutati de 35.000 de consultanti fiscali cand isi vor calcula si plati impozitele. Daca acesti consultanti nu vor fi gasiti, impozitul ar putea fi amanat cu un an, a anuntat liderul PSD Liviu Dragnea.