Autoritățile au lansat un produs paneuropean de pensii personale. Ce facilități vor putea avea cetățenii din UE
Cu o Europă îmbătrânită, care intră într-o criză demografică profundă, autoritățile au lansat un produs paneuropean de pensii personale.
Pratic, un pașaport de pensii, disponibil în întreaga Uniune, prin intermediul căruia cetăţenii vor putea să economisească, similar Pilonului 3 de pensii. Cetățenii Uniunii vor putea contribui din orice stat membru și pot avea acces oricând la bani, indiferent de țara în care locuiesc.
Produsul paneuropean de pensii personale, pe scurt PEPP, este o pensie facultativă, Pilon 3, care vine în completarea sistemelor publice și private de pensii. Sistemul European le va permite cetățenilor să contribuie din orice stat membru și, ulterior, să își mute contul în orice țară, fără să fie constrânși de alte taxe fiscale.
Dragoș Pîslaru, europarlamentar: „Discutăm de un fel de pașaport unic de pensii pe care poți să îl folosești într-un mod flexibil, să îți muți economiile dintr-un stat mebru sau altul. Mă uit la românii care sunt muncitori transfrontalieri, care sunt sezonieri, care muncesc de ceva vreme în alte țări, pentru ei pe lângă component, este foarte important să adauge mici sume în acest contract individual pe un produs în care poate migra sau pe care să îl cumuleze foarte ușor cu economiile din Spania și ce au pus în România.”
La nivel european, sunt peste 11 milioane de cetățeni care circulă în piața internă, adică muncesc sau studiază în alte țări decât cea de origine. Noul sistem le va permite să aibă continuitate și să nu-și întrerupă cotizațiile.
Dragoș Pîslaru, europarlamentar: „Aceste condiții ale produsului paneuropean au cumva o garanție legislativă la nivel european. Posibilitatea de a avea fraude sau lucru să ne lase fără banii respectivi este mult mai redusă.”
Specialiștii europeni mizează și pe o piață de desfacere mare, care însumează peste 300 de milioane de cetățeni europeni care ar putea să cotizeze. În noul sistem, au acces atât instituțiile financiare cât și fondurile de investiții. Totuși, crearea unui produs nou care să uniformizeze taxele fiscale ale tuturor statelor membre presupune costuri suplimentare pentru investitori.
Mihai Bobocea, purtător de cuvânt al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România: „Un astfel de produs va trebui să fie astfel croit pentru a răspunde cerințelor legislative și de reglementare din 27 de state. În același timp, fără un stimulant fiscal, fără o deductibilitate, este greu de spus că un astfel de produs va atrage oameni.”
Datele oficiale arată că doar 16 la sută din întreaga populație a Europei înseamnă tineri. Pratic, cei care ar putea contribui la creșterea economiei sunt tot mai puțin prezenți pe piața muncii. Iar acest lucru pune presiune pe sistemele de pensii. În România, în acest moment, aproape 600 de mii de români economisesc suplimentar pentru o pensie privată, facultativă, ceea ce se numește Pilonul 3, sistemul de pensii private facultative. Au intrat în sistem pe durata a 15 ani, iar jumătate dintre ei economiesc lunar între 150 și 160 de lei.