Crește contribuția la pilonul doi de pensii, la 4,75%. De ce s-a făcut modificarea prin OUG
De la începutul anului 2024, contribuția la pilonul doi de pensii, cel la care au strâns bani șapte milioane de români, va crește.
Va fi o mărire într-o singură etapă, de la 3,75% cât este în prezent, direct la 4,75% din salariul brut. Decizia face parte din angajamentele pe care țara noastră le-a luat în fața Comisiei Europene.
Românii vor avea o contribuție mai mare la pilonul 2, adică la pensiile obligatorii administrate privat.
Contribuția la pilonul 2 de pensii crește direct, de la 3,75% la 4,75% din salariul brut. Deși măsura se va aplica abia din 2024, Guvernul a luat decizia prin ordonanță de urgență pentru că era un obiectiv de atins în Planul de Redresare negociat cu Comisia Europeană.
Majorarea contribuției la pilonul 2 nu înseamnă că oamenii vor plăti suplimentar. Ce va apărea în plus la pilonul 2 va fi în minus la pilonul 1.
Cele mai recente date arată că peste 7 milioane de români au acumulat în conturile pensiilor pilonului 2 mai bine de 87 de miliarde de lei. În medie, într-un cont, s-au strâns 11.000 de lei.
Marius Budăi, ministrul muncii: „Anul trecut, către pilonul 2 de pensii, s-au virat aproximativ 2 miliarde de euro, dar în total toți administrează 18 miliarde de euro.”
Acum, 25% din salariul brut al unui angajat este contribuția pentru pensii, adică pentru pilonul 1 de stat, și pentru pilonul 2, administrat privat.
Liberalii au propus, printr-un amendament la Codul Fiscal, scăderea contribuției de la 25% la 20%.
Florin Cîțu, președintele PNL: „Sunt câţiva parlamentari PNL care au depus un amendament, eu am văzut câteva măsuri care nu au fost discutate în coaliţie. De exemplu, extinderea facilităţii care este în domeniul construcţiilor pentru alte trei sau patru sectoare, ceea ce mi se pare normal."
Social-democrații nu sunt însă de acord cu amendamentul liberalilor.
Marcel Ciolacu, președintele PSD: Nu este oportună o reducere a CAS. Ţinând cont de intervenţia pe energie, nu cred că este sustenabil, dar cei care l-au propus, poate au o formulă miraculoasă.”
Din calcule preliminare, spune ministrul Muncii, ar reieși un deficit de 2% din produsul intern brut dacă ambele măsuri s-ar aplica - creșterea contribuției la pilonul 2 de pensii și scăderea CAS.