Victor Ponta: FMI se descarca pe "elevul din ultima banca. Nu vom accepta niciun fel de deficit mai jos de 1,4%"
Reprezentantii Guvernului dau tot mai posibila ruperea acordului cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
Cele doua institutii cer reducerea deficitului fata de tinta initiala, in timp ce Executivul spera sa obtina o crestere. In ultimele trei zile s-au purtat negocieri pana dupa miezul noptii, deocamdata fara rezultat.
Delegatia comuna FMI - Comisia Europeana a venit in Romania special pentru a negocia bugetul pe 2015, astfel incat acesta sa repecte angajamentele Romaniei de reducere treptata a deficitului la 1,4% anul viitor.
Proiectul cu care autoritatile romane i-au asteptat pe expertii straini era insa mai ambitios, in speranta ca vom primi acordul de a mari deficitul de la 1,4 la 2,1%.
"Nu se putea face proiectul decat pe ceea ce Romania are ca angajament, 1,4 - plus, plus chletuielile pentru aparare, din cauza situatiei din Ucraina, si alocare sumelor necesare pentru cofinantarea proiectelor europene", a spus Victor Ponta.
In cursul discutiilor occidentalii au aruncat bomba: deficitul NU trebuie marit, din contra, ar trebui redus la 0,9%. Propunere inacceptabila pentru Guvern.
"Eu cred ca nici nu trebuie sa ajungem (n.r. la 0,9%), nu ca nu avem cum, cred ca nu este bine pentru ca ar insemna sa taiem din alte zone, din investitii, din educatie sau sanatate", a spus Victor Ponta.
De asemenea, Victor Ponta a declarat ca FMI se descarca pe "elevul din ultima banca"
"Eu am trei ani de negocieri cu Fondul si cu Comisa, ca aici e Comisia Europeana. Ei intotdeauna, daca ne gasesc pe noi mai mici, stiti cum se spune, "elevul din ultima banca", pe ala se descarca multe lucruri. Nu, nu vom accepta niciun fel de deficit mai jos de 1,4. si asa, si 1,4, cum a fost semnat de domnul Basescu in 2011, dupa parerea mea a facut o mare greseala, dar a fost, e semnat, nu avem cum sa schimbam. In plus, vrem sa obtinem pentru fonduri europene", a spus Ponta.
Premierul a afirmat ca nu stie daca exista o legatura directa intre solicitarea FMI si CE, din noaptea de joi spre vineri, pentru un deficit mai mic si declaratia presedintelui Traian Basescu de joi seara pe tema negocierii Guvernului cu FMI, adaugand imediat "dar este, totusi".
"Domnul Basescu a zis, a acuzat chiar reprezentantii FMI ca sunt complici cu Guvernul. Ei sunt niste functionari pana la urma, nu sunt niste oameni politici, si probabil ca a doua zi au devenit foarte rigizi in negocieri, cand s-au gandit: dom’ne daca ne acuza… Joi, si vineri a aparut chestia cu 0,9 (…) E prima, probabil ultima data in istorie, cand un sef de stat inca in functie (…) a zis: sunteti prea buni cei de la FMI cu Guvernul asta, de ce nu-l omorati de tot, de ce nu-i cereti 0,9, de ce nu faceti…", a spus Ponta la Antena 3, potrivit Mediafax.
Analistii spun ca este posibil ca o parte din reducerea de deficit ceruta de Comisie si FMI sa fie rezultatul rectificarii bugetare aprobata miercuri de Guvern, prin care se platesc in avans sumele castigate in instante de bugetari.
Alte motive sunt legate de faptul ca expertii FMI considera ca autoritatile romane sunt prea optimiste in previziunile privin incasarile la buget din diferite taxe si impozite si ca, in realitate, acestea vor fi mai mici.
Deocamdata discutiile continua, dar riscul ruperii acordului este tot mai mare.