Anvers, "supermarketul cu cocaina al Europei". Orasul unde pana si porumbeii consuma droguri

Anvers

Anvers, al doilea port maritim din Europa, oras recunoscut casa lui Rubens si "cufar" plin de diamante, isi dezvaluie partea intunecata si se lasa descoperit drept o uriasa poarta de acces pentru droguri la nivel mondial, scrie The Guardian.

Sau mai bine zis drept capitala europeana a cocainei. 

Belgia trebuie sa recunoasca faptul ca are o problema din moment ce si animalele salbatice si pasarile sunt dopate cu cocaina .

Acum doua zile a fost initiata o petitie on-line, apel la guvernul belgian, pentru a proteja porumbeii de competitie de a fi dopati cu droguri. Spre sfarsitul anului trecut, jurnalele Het Belang van Limburg si Gazet van Antwerpen scriau despre cum aceste pasari au fost depistate pozitiv.

Cresterea porumbeilor, cu lunga traditie in Belgia, s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, odata cu sosirea pe piata a colectionarilor chinezi bogati. In mai 2013, unul dintre ei l-a cumparat cu 310.000 de euro pe Bolt, cel mai recent porumbel campion.

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Fenomenul dopajului in astfel de competitii nu este nou: in 2003, fostul campion mondial la ciclism Johan Museeuw a fost gasit vinovat de folosirea unor substante interzise la finalul unei anchete cu privire la traficul de hormoni in agricultura, in ciclism, in cursele de cai si in cele de porumbei.

Belgia, o tara despre care de multe ori s-a spus ca este plictisitoare, a ajuns acum sa fie asociata cu scandalurile exporturilor de droguri din America de Sud.

Potrivit Global Drug Survey, aparut luna trecuta, belgienii sunt cei mai entuziasti consumatori de cocaina din lume, oferind acestui drog un rating de 5.5/10, comparativ cu doar 2.2/10 din partea australienilor, care l-au evaluat cel mai prost.

Saptamana trecuta, o analiza stiintifica scotea la iveala faptul ca in apele reziduale din Anvers se gaseste cea mai mare concentratie de cocaina din Europa, si nu in Londra, dupa cum s-a tot scris in presa britanica.

Mostre de apa reziduala din 45 de orase europene, intre 2011 si 2013, au fost luate in calcul pentru realizarea acestui studiu.

Districtul "hipster" din Anvers, unde barurile si galeriile fac loc magazinelor vintage si celor de mobila, a depasit Amsterdam, ducandu-l pe 2 in ceea ce priveste cantitatea de benzoylecgonine – compus al cocainei– gasita in sistemul de canalizare. Zurich e pe 3, iar Londra pe 4 in acest clasament.

Mai multi politicieni belgieni, rugati sa comenteze situatia, au refuzat.

Chiar si cei familiarizati cu scena drogurilor au fost socati de pozitia Anvers-ului in acest top.

"Nu sunt mai multi oameni aici care folosesc cocaina decat in Bruxelles sau Rotterdam," spune Joep Oomen, care conduce un club din care fac parte 300 de adulti cu drept legal sa creasca droguri in scopuri personale medicale.

Recunoaste insa ca in aceste zile cocaina este mai populara ca acum 22 de ani, cand a venit in Anvers.

"Este si ieftin aici. Cand aveam 20 de ani, cocaina era pentru oamenii de la Hollywood. Acum nu mai poate fi vorba de asa ceva".

Potrivit Global Drug Survey, Belgia este cea mai ieftina tara din vestul Europei, de unde poti cumpara cocaina. Localnicii spun ca pe De Coninckplein, o piateta in apropiere de cartierul chinezesc, se cere in jur de €50 (£40) pe gram, jumatate din media europeana, Anvers devenind astfel o sursa ieftina.

Anvers a intrat intr-o noua era a distractiei. Ferrari, Porsche si Jaguar si-au facut loc printre boutique-urile de designer, ceea ce sugereaza ca e "pe val".

"Acum 20 de ani, Anvers era mult mai gol", spune Oomen, care pune renasterea orasului pe seama integrarii europene. "Regiunea este in plina expansiune".

Legatura dintre dezvoltarea clasei de mijloc si consumul de cocaina

"Cocaina este populara aici, dar este un drog pentru profesionisti cu bani ", spune Katerine, o studenta din Anvers.

"Tinerii folosesc droguri mai ieftine. Cocaina e pentru arhitecti, jurnalisti, avocati si politicieni".

Daniel, ospatar in Anvers, spune ca locul a devenit o destinatie populara de weekend pentru europenii pentru care acum cocaina este parte esentiala a experientei de turist si a distractiei.

"Oamenii vin cu avionul, cu iahtul, cu barca sau cu trenul. Poti ajunge foarte repede aici cu masina din Olanda sau Franta. Este un oras frumos si vor sa se simta bine", adauga acesta.

Reputatia de hotspot al cocainei ameninta sa intoarca orasul in timp, la inceputul mileniului,cand atragea turistii narcomani din nordul Frantei, aflati in cautare de heroina ieftina.

Incercand sa evite repetarea istoriei, anul trecut, primarul din Anvers, Bart De Wever, a declarat razboi drogurilor ilegale, tripland numarul politistilor de patrula de la 15 la 45 si pledand pentru zero toleranta. Un obiectiv dificil, tinand cont de faptul ca putine orase din lume sunt atat de implicate in comertul cu cocaina ca Anvers.

25% din cocaina ce vine din America de Sud in Europa trece prin Belgia 

Si cea mai mare cantitate ajunge prin portul din Anvers, cunoscut si ca "supermarketul Europei". Are 140.000 de angajati si 160 km de chei. Cu toate acestea, doar 2% din 8 milioane de containere care tranziteaza portul in fiecare an sunt verificate.

Tom Feiling, autor al „The Candy Machine: How Cocaine Took Over the World", spune : "Reprezentantii legii vor ca noi sa credem ca ei stiu cantitatea de cocaina care intra prin Anvers, dar in realitate chiar nu stiu".

Departamentul de stat american estimeaza ca in jur de 20 de tone de cocaina trec prin port anual. Insa alte cifre arata ca ar putea fi vorba de 30 de tone sau mai mult.

Cu siguranta, cartelurile specializate pe aceste drog devin tot mai ambitioase. Acum doi ani, autoritatile portuare au realizat o captura de opt tone de cocaina, in valoare de 500 de milioane de euro, descoperita intr-un container cu banane din Ecuador. Anul trecut, hackerii care lucreaza cu aceste carteluri au spart sistemele informatice care controleaza miscarea containerelor din port, pentru a le putea elimina inainte de a fi verificate.

"Pare science-fiction, dar aceasta este realitatea", declara Calum MacLeod , expert in securitate informatica, la Lieberman Software Corporation.

La un moment dat, traficul en-gros de cocaina prin intermediul portului a fost realizat aproape in exclusivitate de cartelurile de droguri din Columbia.

Dar potrivit unui articol recent din Journal of Drug Issues, cele din Albania si Filipine isi "incordeaza" acum "muschii". Pentru ca sunt constienti de faptul ca Europa va depasi curand Statele Unite ca principala piata de cocaina.

Si toate acestea inseamna ca pitorescul, prosperul Anvers este putin probabil sa renunte la dependenta de cocaina prea curand.

Text: Cristina Ene / editor www.incont.ro
 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Lista proiectelor de investiţii publice, aprobată de Guvern: 235 de proiecte cu o valoare actualizată de 450 miliarde lei
Lista proiectelor de investiţii publice, aprobată de Guvern: 235 de proiecte cu o valoare actualizată de 450 miliarde lei

Guvernul a aprobat, joi, lista proiectelor de investiţii publice semnificative care vor sta la baza elaborării proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2025.

Câți bani a strâns statul, până acum, de pe urma amnistiei fiscale. ANAF a șters datorii de 1,1 miliarde de lei
Câți bani a strâns statul, până acum, de pe urma amnistiei fiscale. ANAF a șters datorii de 1,1 miliarde de lei

Statisticile ANAF arată faptul că măsura a fost aplicată în cazul a 19.095 de firme și persoane fizice. În acest fel 4,36 miliarde de lei au ajuns la bugetul de stat, asta în timp ce autoritățile au șters datorii de 1,1 miliarde.

Bitcoin se îndreaptă spre 100.000 de dolari. Piața criptomonedelor, creștere spectaculoasă sub „efectul Trump”
Bitcoin se îndreaptă spre 100.000 de dolari. Piața criptomonedelor, creștere spectaculoasă sub „efectul Trump”

Bitcoin a depăşit joi pentru prima dată pragul de 95.000 de dolari, susţinută în continuare de "efectul Trump", piaţa anticipând o legislaţie mai flexibilă şi politici economice favorabile acesteia sub viitoarea administraţie americană, potrivit AFP.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.