Estimarile Moody's pentru Romania in 2012: crestere economica de 2,2%, inflatia de 3%
Agentia de rating Moody's anticipeaza ca PIB-ul Romaniei va creste cu 2,2% in acest an, odata cu accelerarea absorbtiei fondurilor europene, iar inflatia se va mentine aproape de tinta BNR la sfarsitul anului, la 3%.
Situatia economica incerta din zona euro, pe fondul crizei datoriilor de stat, afecteaza perspectivele de crestere economica ale Romaniei pe canalul exporturilor, se arata intr-o analiza Moody's.
Absorbtia mai rapida a fondurilor europene si cresterea implicita a investitiilor interne ar trebui sa compenseze insa pentru scaderea exporturilor, mentinand cresterea economica peste pragul de 2% in 2012, dupa un avans estimat la 2,1% anul trecut.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Inflatia, care a atins in septembrie si noiembrie doua noi minime dupa 1990, la aproximativ 3,4%, a scazut la 3% in decembrie, estimeaza Moody's, si urmeaza sa se mentina la acelasi nivel si la sfarsitul acestui an.
Odata cu relaxarea presiunilor inflationiste, BNR va relaxa conditiile de politica monetara, intentie subliniata si de reducerea recenta a dobanzii cheie. Banca centrala a coborat joi dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, dupa o decizie similara in noiembrie.
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca Romania a inregistrat anul trecut o crestere economica de aproape 2% si s-a incadrat in tinta deficitului bugetar de maximum 4,4% din PIB, iar unul dintre principalele obiective pentru acest an este atragerea a circa 7 miliarde euro fonduri europene, reprezentand o rata de absorbtie de 20%.
La cea mai recenta evaluare a acordului cu FMI, autoritatile romane si institutiile financiare internationale au mentinut prognoza de crestere economica de 1,5% pentru 2011, dar au redus semnificativ estimarea pentru acest an, la circa 2%.